270 yıl matbaa osmanlıya gelmemiş bunu şu şekilde karşılaştırın batıda internet varken Türkiye gelmesi için 200 yıldan uzun süre var.

Ne yazık ki islamın olduğu coğrafyalarda geri kalma teknoloji ve dışarıdan soyutlanma hep var.
Türkler hayatları boyunca sayısız devlet kurmuş, özerk bir toplumken osmanlı döneminde aman isyan etmesinler kafası ile tüm ticaret askeri eğitim disiplini gayrimüslümlere bırakılmış. Bizim gariban anadolu halkımızda tarımla kıtlıkla, savaş vergileri ve hacı hocalarla yüzyılar geçirmiş. Şükür etmeye alıştırılmış.
Şimdide durum farklı değil, tarih tekerrür etmeye başladı.

Ne yazık ki üzülerek söylüyorum islam ülkelerinde biz dahil liyakat yok, nedendir bilemiyorum ama bir süre sonra sistemler bozulup hacı hoca peşinden gitmeye çok alışkınız şükür etmeye çok alışkınız batıdan geri kalmamızın sebebide bu değişime ve hacı hocalara karşı yapamadığımız sürecede Türkiye ve bizim gibi ülkeler geri gitmeye devam edecektir.

burada hacı hocadan kastım, dua parası alıp mercedese binen her türlü liyakata ve özgürlüğe karşı olup baskıcı ve geri kafalığını zorbalıkla sisteme empoze etmeye çalışan tarikatların liderleri, fetö gibi devlete sızan dini alet eden kimseler.