pcbagimlisi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bilgilendirici mesajınız için teşekkürler, arkadaşlardan bağımsız olarak sormak istediğim bir şey var. Binance, Btcturk gibi şirketler bankacılık sistemine kripto varlıklarından gerçekleşen transferlerde kendilerini bu gibi suçlama ve sorunlara karşı güvene almak için sıkı kimlik, adres teyiti - doğrulaması gibi şeyler yapıyorlar. Kaynak sormayı geçtim, zira bir kişi bir şekilde gerçekten art niyetliyse ve illegal - üst düzey hukuk - kanun dışı bir şeylerin peşindeyse yanıt vermemek yerine yalan - yanlış bir kaynak, senaryo oluşturmaya çalışır diye düşünüyorum.

Sıradan iki insan birbirleri hakkında bahsettiğiniz KYC doğrulamasını nasıl yapıyorlar, bunun için ayrıca şirketler mi var, bankalar - ödeme kuruluşları mı bunun için işlem sağlıyor? İki kişi arasındaki ticarette bahsettiğiniz KYC eğer bu benim adım, soyadım, kimlik numaram, banka hesabım vb. gibi analog bir yöntem ise sadece bu bilgilere sahip olmak yeterli bir güvence mi iki taraf içinde?
Sürekli bu işi yapanlar Türkiye'de genelde ruslar. TRY USDT paritesi için konuşuyorum. Ruslara masak yazdığınız anda zaten işin içinde olanlar selfie ve KYC otomatik gönderiyor. Bunun dışında tecrübesiz müşterilerle iş yapıldığında tabi ki paylaşmak istemeyenler oluyor. Düzgün açıklama ve gov.tr ait uzantıdan resmi kaynak paylaşımı yapıldığında kimi devam etmeyi tercih ediyor kimi yine de başka yollar arıyor. Güvenli ilerlemek istiyorsanız yolu bu. Ya da bir kişiyle sadece 74bin tl lik işlem yapıp bir daha o kişiyle işlem yapmayacaksınız. Ödeme kuruluşlarını kripto amacıyla kullanmak yasaktır. Gizliden yapsanız bile bir süre sonra sizi yakalarlar ve hesabınızı kapatırlar. Bunun için tabi ki şirket kurmanız gerekiyor. Sermayesini yüksek göstererek kuracağınız limited şirketi ile bankanıza giren çıkan tutarın yüksekliği basit şahıs şirketine göre daha az sıkıntılı oluyor. Hele bireysel hesapla yaparsanız düzenli bir şekilde, hesabın kapatılması 1 ayı bulmaz. Fakat Türkiye'de şirket kurulumunda faaliyet kodu ve vergi kısmı hala muamma Yapanlarda genelde bilgisizce gözü kapalı yapıyorlar ya da farklı farklı yollardan. Bknz: kapalı çarşı, turizm şirketleri, yazılım şirketleri vb. Aldığınız bilgileri de kayıt altında tutmanız gerekiyor ayrıca. Süresini maalesef hatırlayamadım. Dilerseniz aşağıdaki linkten detaylı inceleyebilirsiniz:

https://ms.hmb.gov.tr/uploads/sites/...ar-Rehberi.pdf

Dolandırıcıların en büyü ortak noktası ise ödemeyi 3. parti kişi üzerinden gerçekleştirmeleridir. Kesinlikle 3. parti taraftan ödeme almayın, göndermeyin. Eşi, kuzeni, arkadaşı, babası fark etmez. En temel korunma yöntemi karşıdaki kişinin teyidini sağlamak ve ödemeyi de ondan almaktır. Ayrıca bir diğer çözüm ise KYC firmalarını kullanmak olabilir. Küçük bir araştırmayla kendiniz ulaşabilirsiniz.

Konudan anlayan bir muhasebeci bulmanız durumunda da özel mesajımı yeşillendirirseniz çok güzel olur, zira konudan anlayan zor bulunuyor. Yazdıklarım kendi tecrübelerimdir, ülkemizde her memurun farklı bilgi aktardığını, belirsiz bir sektör olduğunu unutmayın ve kesinlikle kendi araştırmanızı yapın.