Popüler kültür bir kişinin filmini yaptı ve alın bu kişiyi konuşun dedi, bizde konuşuyoruz. Yıllardır hiç bu ismin konuşulduğuna şahit olmadım, biz tarihi kişileri dizi filmlerden öğrenmeye pek meraklıyız. Filmden önce katil mi kahraman mı kimsenin umurunda değildi, bir film ile adamı merak eder olduk işe bak. İkisi de değil, bilim insanıydı ayrıca doğru cevap bu. Son yorumlarda arkadaş gayet iyi örneklemiş ama Selçuk Bayraktar ile kıyas bence Oppenheimer'a çok büyük haksızlık olurdu. Bir yanda aynı anda on binlerce insanı öldürebilecek bir kitle imha silahını ilk defa tasarlayıp üretebilmiş bir deha, diğer yanda 100 küsür senedir üretilmekte olan üstelik Aksungurdan esinlenilmiş olan uçan kamera üreten bir ticarethane işletmecisi, bence bu kıyas çok büyük haksızlıktı.
Oylamaya cevap vermiyorum ama eğer bir seçeneğe mecbur kalsaydım kahramandı derdim, muhtemelen onun icadı olmasa ülkesi savaşı bitirebilmek için birkaç milyon askerinin daha ölmesine razı olacaktı ve buna hiç gerek kalmadı. Ne Japonya masum, ne Çin, ne Amerika, ne Rusya, ne Almanya, ne İngiltere, hepsi bir veya birden fazla kere soykırım yaptı, azınlıklara zulüm etti, savaş çıkardı, topraklarını genişletmek için güçsüzü ezdi veya en sonunda kendisi ezildi, başkasını ezmek için yola çıkanlara ezildiklerinde acımam. Neyse işte, en fazla insanın silahlar ile öldüğünü düşünürsek ateşli silahların mucidine de katil mi diyelim? Demir çağında ne bileyim işte ilk kılıcı döven kişi de katil mi? Hidrojen bombasını, misket bombasını, bombardıman uçağını ilk üreten kişiler katil mi? Herkes istediğini düşünmekte özgürdür ama baktığımız pencereyi arada değiştirmemiz gerekebilir.
Sizinde dediğiniz gibi Selçuk bayraktar ile onu kıyas etmek biraz haksızlık olurdu fakat burada anlatmak istediği biraz farklı idi.
Japonlar asla ama asla masum bir millet değil. Şu an internette japonlar nasıl bir millet diye aratsan bir birine çok saygılı hoşgörülü saygın bir millet olarak bilinir ama şundan 70 80 sene önce çinlileri zevkine öldüren bir milletti.
Üretilen silah, uçak veya gemiler adı her ne olursa olsun saldırı amaç ile(işgal amaçlı) kullanılır ise katil olmaktan başka bir şey değildir.
Umarım 3 dünya savaşını görmeyiz.