Merhaba;
Normalde 2 farklı avukata danıştım ama ikisi de farklı cevap verdiği için kafam karıştır. Dükkan istanbulda. Kısaca Kiracı davamız şöyle;
- İşyeri kiracımız var. 5 yıl önce 1.000 liradan başladık. 2 yıl pandemi de artırmadık ki etkilenmediği halde. Geçen yılda kanunun dediği %25 i yaptık ama sonradan öğrendik ki işyerleri için geçerli değilmiş. Sadece konutu kapsıyormuş.
- 5. yıl doldu şuanki kirası 1.700 tl.
- 5 yıl dolduğu için 6. yıla başlarken kanunen yeniden değerlendirme istedik ama kiracı hiç oralı bile olmuyor.
- Dükkanın emsal değeri şuan 15-16 bin tl minimum.. Adam 2.5 - 3 gibi bişeyden devam etmek istiyor. (Kiraların çoğunu elden verdi. Son 2 yıldır bankaya yatırıyor bunlarda epey eksik var). Beni kimse çıkaramaz çıkmam için şu kadar para vermeniz lazım gibisinden de konuşuyor. İstediği para şuan ki kirasının 60-70 katı bir para.
Kira sözleşmesini kaybettik. Kiranın başladığı gün kiracı elektriği üzerine almıştı. Yasal olarak başlangıcımız kanıtlanabilir elektrik faturası üzerinden.
Sorum şu: Kira sözleşmesini kaybettiğimiz halde Mahkemeye 5 yıl dolduğu için kira yeniden değerlendirme davası açabilir miyiz? Sorduğum 2 avukattan biri açabilirsiniz diğer açamazsınız dedi. Adam toptancı enflasyon ortamında en çok kazanan esnaflardan biri. Depo olarak kullanıyor.
NOT: Ben istanbulda değilim, başka şehirdeyim. Dava açılabilir ve davayı takip etmek isteyen avukat arkadaş olursa davayıda verebiliriz. Anlaştığım bi avukat yok.