Sevgili dostlar merhaba,

Bursa ve Gebze'de faaliyet gösteren startup düzeyinde bir yazılım firması sahibiyim, 2 yılımızı doldurduğumuz bu süreçte proje bazlı müşterilere verilen fiyatlarda ne bedavadan biraz ucuz fiyatla müşteriyi memnun edebildik; ne gerçekten hakkını istediğimiz fiyatla. Forumda, linkedin'de periyodik olarak yazılımcı maaş beklentileri ve freelance çalışanların bireysel geliştirebilecekleri düzeyde yazılım projelerinin fiyatlanmasından yakınan insanları sürekli olarak görmek ve Mayıs ayının getirdiği bazı sonuçlar gereği ülkemizde inşaat sektöründen başka emeğin karşılığının yarım yumalakta olsa alınabileceği bir alan kalmadığını düşünüyorum.

Örneklerle açıklayacak olursam geçtiğimiz ay 500den fazla personeli olan bir inşaat firması, iOS ve Android native çalışacak şekilde bir araç takip + iş takip + teklif yönetim özelliklerini barındıran yazılım talep etti, bunun yanında birde firmanın daha önce batıp çıkmış olmasından ötürü google'da sayfalarca firma sahipleri ve holding adı, marka adı olmak üzere 6-7 farklı keywordte tüm aramalara ait olumsuz içeriğin temizlenmesini ( olumsuz içerik yerine ülkenin en köklü haber sitelerinde olumlu haber yaptırılmasını ), ayrıca firmanın tüm sosyal medya platformlarındaki üyeliklerinin tarafımızca eğitiminin verileceği personele yönettirilmesini talep ettiler. Geçen ay dolar karşılığı 100.000$ olarak verdiğimiz fiyat, firma sahibinin tanıdık olması dolayısıyla 60.000$ düzeylerine kadar geriledi, fiyat hala geçerli fakat kendilerine hala fiyat çok yüksek gelmekte. Fiyatın analizini illa ilgilenen olursa detaylıda yaparız fakat ben eminim bu kapsamda bir işe 5.000$ yeter diyenler dahi olacaktır, bu fiyatı verenler olabileceği gibi aylık 80.000₺ maaşı beğenmeyenlerde gene kağıt üzerinde aynı işi yapan kişiler, sektörde istihdam sağlamanın önüne barikatları çeken olayların buna benzer olaylar olduğunu düşünüyorum. Mavi yaka çalışanların faaliyet gösterdiğimiz iki bölgenin sanayi firmalarında aldığı maaşlar ortalama 30.000₺'yi buldu, biz yazılım sektörü paydaşları olarak halen birbirimizi dövmenin peşindeyiz, nasıl olacak arkadaşlar? Sektör yıllardır elmayla armutun birbirinden ayırt edilemediği bir sektördü fakat artık zombi elma ve zombi armutlar herkes için can sıkıcı olmaya başladı sanırım