xxx tl iş ise bir kaç dk
xxxx tl bir işse max 10-15 dk
xx.xxx tl lik bir iş ise 30-60 dk
müşteriye teklif sürecinde ayırdıgım süreler bunlar işin süresi değil yanlış anlaşılmasın.
adam benden seo bütçesi istiyor mesela, yapılacakları planlamayı detaylı yaz teklif ver diyor=) iyi de bunu çıkarmanın kendisi bir iş zaten, kelime, rakip, teknik seo ve içerik analizi vs. vs. ben bu analizi ve stratejiyi de ücreti mukabilinde yapıyorum. 10 dk da seo planlaması isteyen adamdan zaten hayır gelmez. ya da karşıdaki know-how çalmaya çalışan kendini akıllı sanan uyanıgın tekidir. oldu paşam saatlerce siteni bedavadan inceleyeyim ben ...
10 dk da anlaşılacak işler de vardır, o işlerde de kişi kendini belli ediyor, saatlerce ugrastıracak kişiyle konuyu nazikçe kapatıyorum. news kaydı yaptıracak 50 tane soru soruyor alakalı alakasız, kardeşim işimiz news isi. 300 liralık iş yani allah aşkına saatlerce senle sohbet edemem ben. zaten 3-5 tane detay var o da konuda yazıyor. News işi yaptıracak adamın işi verene kadar bir kaç cümleyi geçmemesi lazım mantıken.
örneğin backlink hizmetim var, sitelerin adı dışında herşey konuda yazıyor, telefonla görüşelim diyor. altı üstü 2-3 tanıtım yazısı alacak ne telefonu. İş olsun işte ben 2-3 tanıtım yazısı için herkesle telefonla görüşsem iş yapamam başka. hayır kurumu gibi çalışırım. Ama işte soracak da soracak telefında, kapatamayacaksın bu defa. 45 dk da seni kitleyecek sorularıyla, kapattıktan sonra da 200-300 liralık bir alım yaparsa yapar =) eskiden yapardım bu hataları, zamanımın değerini farketmeden önceleri.... adama 3 tane banner satacagım diye 1.5 saat telefonla konusurdum, sonra yaptıgım hatayı farkettim. Zaten asla almaz böyle adam, amacı ticaret yapmak değil senden işi, sektörü ögrenmektir. O zaman ver kardeşim saatlik danışmanlık bedelimi, anlatayım ben sana... böyle insanlara 45 dk ayıracagına r10 da pazarlamaya ayır mesela, 1 değil 2-3 satış yaparsın =)
web tasarım işi mi? en az 10-15 maddelik bir proje dosyası yoksa görüşmüyorum. çünkü o tarz adamla da siteyi bitirene kadar kazanacagın para burnundan gelir. 2 günlük iş 20 gün olur. siteye 4 saat ayıracaksan adama 10 saat ayırırsın vs vs. şu sitenin aynısı olsun diyor, siteye bakıyorsun 2-3 şey soruyorsun bizde o olmıcak bizde şu olacak, bizde öyle değil böyle olacak vs. Yani şu sitenni aynısı diyen adamla hiç görüşmiyorum. İşi gerçekten yaptıracak adamın elinde adam gibi bir done olur hazırlanmış, ona göre fiyat toplar zaten. Sen de anlarsın bu adam işi ciddi yaptıracak, verirsin fiyatı, ayırırsın zamanını.
o nedenle de zaten bana gelen 10 kişinin 9 uyla çalışamıyorum

insanlar sanki 3 kuruşluk lik iş değil de, milyarlık inşaat projesi yaptıracaklar gibi yaklaşıyorlar olaya.
o nedenle ben xx.xxx tl altı işlerde telefon desteği vermiyorum, bir kaç mesajla çözülecek şey için 45 dk telekonferansa gerek yok. vakit nakittir, boşa harcamaya gerek yok