E-ticarete benim gibi yeni başlayanların özellikle de pazaryerlerinde satış yapıyorlarsa asla rekabet edemeyecekleri tam bir çıkmaz sokak durumu. Eğer e-ticarete girecekseniz bu durumla her zaman karşılaşacağınızı bilerek girin.

Bu arada o yönde çok cevap geldiği için şunu da belirterek başlayalım.. Arkadaşlar elbette kendi ürününü ürettirip ya da ithal edip kendi markanla satış yapmanın izlenebilecek en doğru yol olduğunu ben de biliyorum ancak bu işler ciddi paralar bağlamadan olmuyor. Burada bahsettiğim durum kendi yağında ancak kavrulabilen insanların e-ticarete girdiklerinde yaşayacakları şeyler. Yoksa yüzbinlerce tl'lik bütçeleri bu işlere bağlayabilecek güçleri olanlar için çok daha farklı yollar izlenebileceğinin farkındayım..

Şimdi başlayabiliriz..

Örneğin ben aşağıdaki ürünleri 3. ayda stoğuma aşağıda fiyatlardan almışım.. Bu toptancının bana %10 iskonto ile yaptığı satış fiyatı. Bir lot için 756 tl ödemişim.. KDV'si ile birlikte hesaplarsan bir ürün bana 205 TL gibi bir giriş fiyatı var.

Fakat Trendyol'da benim stoklarınızdaki ürünler benim alış fiyatlarıma hatta daha ucuzuna satılıyor. Hatta 2 ürün alırısa üstüne birde tekar %15 indirip yapılarak satılıyor. İnanın nasıl yapıyorlar bilmiyorum.. Ben ürünleri perakende satış yapmayan ve ancak cari hesap açılarak alışveriş yapılabilen toptancıdan çakiyorum. Ona rağmen durum bu...

Şimdi herşeyi doğru şekilde yapan bir firma sahibi iseniz bir dünya gideriniz var demektir. Vergiler, komisyonlar, kargolar, kira vs. vs. üstüne de kabul edilebilir bir kar koymalısınız ki ticaret devam edebilsin.. Ben bu ürünü 450 TL'ye satarsam eğer 120 TL gbi bir kar bırakabiliyor..

Hadi bu kar marjının fazla olduğunu düşünelim ki öyle olduğunu sanmıyorum ama 50 TL kazanmak için bu ürünü yinede 361 TL'ye satmam gerekiyor

Elbette müşteri bu matematikleri bilmek ya da anlamak zorunda değil.. İşte bu yüzden yapacak pekte birşey kalmıyor.

Ya ürünleri alıp stoklayacak ve zamlanmasını bekleyeceksin.. Ki duruma bakarsan istesende istemesende böyle oluyor gönülsüzce stokçuluk yapıyorsun

Ya da kendi satış kanallarını oluşturup satacaksın ki olmaz bir plan değil fakat hiç kolay da değil.. Örneğin ben stoğumu R10'da satmaya çalışsam yine insanlar trendyol ve hepsiburada daki fiyatlara bakıp niye senden daha pahalıya alalım diyecekler haklı olarak.

Sonuç olarak maalesef e-ticaretin Türkiye'deki yüzleri olan trendyol gibi pazaryerleri aynı zamanda e-ticareti alltan alttan pişiren oluyor. Bu senaryoda tek kazanan onlar..

Umarım bir gün pazaryerlerinin komisyon oranmları ile ilgili bir kanuni düzenleme vs gelir yoksa bu şekilde en azından küçük işletmeler için ne fiziki ne e-ticarette yok yaşam şansı yok..