merhabalar, bir sağlık turizmi şirketiyle bir yazılım projesi üzerinde anlaşma sağlamak üzereyiz, ancak gizlilik sözleşmesinde cezai şart bana çok ağır bir yaptırım gibi geldi, sizce bu kadar yüksek bir miktar (200 bin TL) normal ve yasal mı ? yarın bir gün anlaşmazlık halinde "siz bilgilerimizi dışarı sızdırdınız, bu parayı ödeyeceksiniz" diyerek bir iddada bulunsalar kendimi savunmaya hakkım olur mu ? kendimi nasıl yasal olarak garantiye alacağım, şirketi arayıp bu miktarın çok yüksek olduğunu söylemek istiyorum ama bunu söylemem normal olur mu emin değilim, siz değerli ve tecrübeli dostlarımdan bana yol göstermenizi rica ediyorum, şirketle nasıl bir pazarlığa oturmalıyım bu cezai şart konusunda ?
Sözleşme gayet normal.
Yapacağınız işin arkasında durmanızı istiyorlar. Yaptım bıraktım gittim yarın sorun olduğunda ben bilmem vs dememeniz içindir. Çünkü sorun olursa yazılım kaynaklı sizden sormaları gerekecek ve müdahale etmeniz lazım olacak. Bunu servis veya bakım ücreti olarak değil, yazılımsal sorun için düşünün.
Ve anlaşmanın diğer maddelerinde ne yazmışlar, o da vardır. Taahhütlerinizle ilgili maddeler nelerdir?
Diğer yandan, yapılan işin mülkiyet ve ticari hakları da o firmaya ait olacak. Başkasına satmaya kalkarsanız da dava ederler.
Ama eğer o yazılımın fikir babası sizseniz, mülkiyet haklarıyla ilgili maddenin çıkarılması gerekiyor.