Herkese tekrar Merhaba,
Mâlumunuz geçtiğimiz hafta yaşanan saldırının ardından ben dahil bir çok arkadaşımız sorun ve sıkıntı yaşadı.
Dilerseniz ilk mesajda @mselim; arkadaşımızın yaptığı işlemler sayesinde dosyalarınızı kurtarabilirsiniz.
@opyan; ile bir haftadır bir çok arkadaşımıza, kendi işlerimizi bırakarak yardımcı olmaya çalıştık.
Enteresandır ki bir çok sunucuyu aynı/benzer teknik kullanarak ayağa diktik lâkin UEFI olan bazı sunucular için hâlâ uğraşmaktayız.
Gerek Centos ve gerekse Windows işletim sistemlerini tamamen kayıpsız çalışır hale getirebiliyoruz.
Özet olarak Aşağıda anlatmaya çaışacağım.

Windows Anlatım :

Hiren Boot CD (son sürüm) ile boot ederek disk durumuna göre öncelikle Diski taratarak sisteme ekliyoruz. (Sistem, boot ya da recovery sektörünü görebiliyoruz)
Bunda amacımız dosyalarımızı ve sistemimizi geri getirmek.
Ardından Boot yazılımlarını kullanarak sistemde bulunan boot dosyalarını tekrar sisteme ekliyoruz.
Bunda da amacımız sistemin açılışında ihtiyaç duyduğu başlatım dosyalarını entegre etmek.
Sunucudan cd'yi çıkartarak restart ediyoruz.
NOT : Boot programlarını kullanırken oldukça dikkatli olmamız gerekiyor. neticede sisteme yazılacağından yanlış işlem sonucu hiç açılmamasına da sebep olabiliyor.

Linux/Centos/Alma/Debian Anlatım

Kali Linux Live cd ile sistemimiz boot edilerek sisteme giriliyor.
Ekran ust kısımda bulunan uçbirim sayesinde terminalimizi açıyor ve " sudo testdisk " ile diskimizi tarama ekranına giriyoruz.
Ardından Windows mantığında ilerleyerek Sistem yapılandırma ekranına giriyor ve diski tarayarak buldugumuz diski yazıyoruz.
İşletim sisteminin cd sini ekleyerek sistemi reboot ediyoruz.
Aynı Windows boot sisteminde kullandığımız gibi boot yazarak sunucuyu tekrar aktif hâle getiriyoruz.
Tekrar diski çıkartarak reboot ediyoruz.
Aksi bir durum olmadıkça sunucu eskisi gibi çalışmaya başlayacaktır.

Bu anlatımlar özet anlatımdır. Yukarıda belirttiğim gibi her sunucuda farklı işlem gerekebilliyor.
Bugüne kadar bir çok arkadaşa yardımcı olduk ve bu dediklerimin mantığında başarıya ulaştık.
Umarım bir daha böyle şeyler yaşamayız.
Sağlıklı, Sıhhatli ve Uzun Ömürler Dilerim.

Saygılarımla
Adem AKDOĞAN