ReferXchange adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
hayatta kalma soyunu devam ettirme insanın bilişsel bir noktaya gelmesi ile kendi düşündüğü bir şeydir. Bundan bir kaç milyon yıl öncesine kadar yani milyarlarca yıl canlılar "CANLI" kelimesinin karşılığı olan şeyi yaptıkları için yani nesillerini devam ettirebildikleri kopyalar yaratabildikleri için canlı olarak adlandırılabiliyorlar. Yani sorunuz öyle ilginç bir soru değil.
Diyorsanız ki biz insanlar niye ürüyoruz, biz insan değiliz dostum "hayvanız"; sadece insan neslinin içinden bazıları milyarlarca yıldır devam eden şeye bir anlam katıyorlar. Canlı olmak zaten devam edilen bir silsile içinde bulunmak demektir. Bir güdü ya da amaç yoktur. İnsanlar bu amacı edinebilecek bilişsel seviyeye ulaşmıştır. Bazı insanlar tarım alanı için çocuk sayısı önemli olduğu için, bazıları sarhoşken prezarvatif kullanmayı unuttuğu için çocuk sahibi olur; bazıları da çok ulvi amaçlarla çocuk sahibi olduğunu düşünebilir, ama teknik olarak milyarlarca yıldır bir nesilden diğerine aktarılan bir süreç söz konusu. dolayısıyla "amacımız nedir amaç nedir de ürüyoruz" sorusu aslında standart bilimsel bir cevabı olan bir soru değil.
Özetle: "belli bir amaç yok. canlı isen ürersin. yoksa canlı değilsindir."
sağlıklı canlı nesilleriniz olsun inşallah.
Kimse ne yazık ki tam anlayamadı soruyu hocam. Herkes neslini devam ettirmek, gibi şeyler söylediler. Ama soru bu değil.

Üremek tek başına muazzam bir mekanik gerçekten. Üremek tüm canlıların DNA'larına mucizevi bir şekilde işlenmiş gibi geliyor bana. Teist değilim bu arada.

Şöyle düşünün Üremek olarak düşünürseniz, komple bir neslin, bir ırkın devamı ve evrimleşmesi için harika bir sistem bu. Ancak üremeye tek başına bakın. Milyonlarca yıl önceye de gitmiyorum, günümüzden bir örnek veriyorum. Aslanlar, kaplanlar, kurtlar, ayılar ne düşünürseniz düşünün. Bunlar niye üresinler hocam? Üremekten ne avantajları olacak, nasıl bir çıkarları olacak. Evrimsel sürece, nesli devam ettirmeye bakarsak o ırkın çok işine yarayacak bir şey ama bunu düşünerek mi ürüyor, tabii ki hayır. Tamamen içgüdüsel olarak ürüyor.

Aslan sürülerini falan bilirsiniz sanırım. Erkek aslanlar tam aksine belli bir erişkinliğe geldikten sonra onu üreten kişilerden birini yani "Erkek Aslan" babalarını öldürürler, onunla rekabet ederler. Aslanlar arasında çok çok nadir görünür Erkek aslanların yavrulara baktıkları. Dünya genelinde de olduğu gibi hep dişiler bakarlar, hatta çoğunlukla yalnız dişiler yavrularına bakarlar, bu dişi niye bu yükün altına girsin. Onları beslemek için ekstra avlanıp kendini yorsun, kendini tehlikeye atsın, aç kalsın. İki üç yıl sonra zaten büyüyüp yuvayı da terk ediyor tüm yavrular. Burada hayvan şunu düşünüyor mu dersiniz: "Olsun benim neslim devam etti, bundan yüzlerce yıl sonra neslim varolacak, evrimleşeceğiz, neslimizi korudum". Bir hayvan yaşamak için yapar her şeyi, hayatta kalmak için. Üremek hayatta kalma iç güdüsünün aslında tam tersine hizmet ediyor. Neslini hayatta tutmayı amaçlıyor, yani üreyen kişiyi değil. Üreyen kişi kendi hayatını mı önemser yoksa ölü gittikten sonra da devam edecek neslini mi.

Garip bir şeyler yok mu burada. İnsan ve hayvanı ayırmıyorum bu arada. Böceği de ayırmıyorum, bakteriyi de yazımda olduğu gibi. Herkes benim için birer canlıdır. Yalnızca hayvanları da kastetmiyorum bu üreme konusunda virüsler, bakteriler, mantarlar daha geniş düşünün.