https://twitter.com/Oldlaikdays/stat...MSueDwOAg&s=19
1991 yılında yayınlanan diziden kesit..
6 sıfır atınca 0.26 krş yapıyor yanlış hesaplamadıydam.
Şuan TR nüfusunun genç nesli o 6 sıfırlı yılları pek hatırlamıyor. Ben bile zar zor atırlıyorum kağıt milyonun verildiği zamanları. Biz asgari ücret 8500 diyoruz ama paranın gözüken değeri ile hissedilen değeri arasında çoook fark var.
Bir nesil bunu fark ettiğinizde çok geç olacak.
Kümeste tavuk olduğu halde her gün yumurta yiyemiyorduk.
Ahırda inek olduğu halde her gün süt yoğurt yiyip içemiyorduk.
1998de üniversite meznu oldum. Walkman çok lüks bir eşyaydı. Zenginlerde bile nadiren görülüyordu.
1000 kişilik lisede okula adidas torsion ayakkabı ile gelen öğrenci göze batıyordu. Beden öğretmeni bile öyle ayakkabı alamıyordu çoğu zaman.
Türk filmlerinde TAVUK YİYEN PAVYONCU zenginliğin sembolüydü. Tavuk yemek bile lükstü.
hastaneye hasta ziyaretine gidilirken muz götürülürdü. Muz yemek bile lükstü.
Özal döneminde tüketim çılgınlığı başladı, Erdoğan döneminde zirveye çıktı. müslüman kesim bile zıvanadan çıktı. Gösteriş lüks israf dünya rekoru kırar derecesinde.
80li 90lı yıllarda orta sınıf ve alt sınıfın yaşam tarzı belliydi. Özal döneminde de hergün zam oluyordu. Ancak tüketim çılgınlığı bu boyutta olmadığı için bu kadar hissedilmiyordu.
2000 ve sonrasında insanlar azdıkça azdı. TV reklamlar ve medya sayesinde gösteriş israf artıkça arttı. Şimdi fakirim diyen adamın evine gir tırla mobilya eşya vs çıkar. hepsi faldana giyecek eşya mobilya vs. telefon bilgisayar internet gelişimi çığ gibi büyüyünce tüketim kat kat arttı.
80li 90lı yılları öven gardaşlarımız, o zamanlarda evdeki çevirmeli telefon bile lükstü. Onu bile rastgele kullanamıyorduk. Şehiriçi az yazar, şehirlerarası çok yzar, yurtdışı aramada servet öderdik.
Bugünkü krizidaha fazla hissetmemizin sebebi tüketimin inanılmaz fazla olmasıdır. Avrupalı yada japon bizim gibi tüketmiyor. Bizim gibi gösteriş ve lüks merakı yok.
Bir domuz 5 dönüm mısır tarlasına girer, bir gecede tüm mısırları kazıyıp bitirir. Artık insanlar domuz gibi tüketiyor. Şimdi her yerde iphone 14için hangi ülke kaç saat çalışıyor diye hesap yapıyorlar. Ne yapacaksın iphonme14ü? 20 yıldır telefon kullanıyorsun zevzeklik geyik veboş lfa dışında ne yapıyorsun? Instagramda teşhircilik ve röntgencilik, youtubeda prn.
5000tl üstü telefon kullananların ne için kullandıklarının istatistiği tutulsun. Ortaya neler neler çıkar.
20 yıllı ksüreçte insanlar daha fazla aptallaştı cahilleşti vandallaştı. Peki teknolojinin ne faydası oldu. teknolojiyi hep eğlence için kullandık. sanat bilim kültür hep çöpe...