Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam dediğimi anlamadın sanırım.

Ben aylık 5000 kira ödemezsem üstüne 3500 de bağkur yatırmaz isem 8500 lira yapıyor mu? Ayda 8500 lira ile nasıl 1milyon 500bin liralık ev alacağım? Sen kredi taksiti ödemekten bahsetmişsin ama krediyi 0 faiz masraf olarak hesap etmişsin onu diyorum. Sen örneğin 10 yılda 1.5milyon ödeyecek olsan şuanda 800bin lira kredi alabilirsin o da ayda 12.600 lira taksit ile. Bilmem anlatabildim mi?

Hocam bu konunun 3. sayfasında bi başka yorumumda; faizli olarak nasıl ev alındığını yıl yıl anlattım. Şimdi tekrar mı yıl yıl yazmamı istiyorsunuz. Tam anlayamadım.

İşte bu mesajımda:
https://www.r10.net/1084184765-post24.html

8.250 TL ile başlayan gelirle yıllık olarak nasıl alındığını orda yazdım zaten ben. Orada anlamadığınız birşey varsa sorabilirsiniz. Ayrıca buradaki kira geliri sizin ödediğiniz kira gelirinden bahsetmiyorum ben.
18 yaşında babasının evinde oturup kira ödemeyen bir çocuk üzerinden örnek verdim. Kirada oturuyorsan zaten tek başına çalışarak ev alamazsın. Onu matematik uzmanı bile getirsen tek başına asgari ücretle çalışıp hem kira ödeyip hem de ev kredisi ödeyemez. Zaten tek başına asgari ücretle bir eve kimse bakabileceğine ihtimal vermiyorum.

Örneği daha da basitleştirerek anlatacağım. 18 yaşında babasının evinde herhangi bir masrafı olmayan bir çocuk. İş başladı. Maaş almaya başladı.
Baktı karşıda satılık ilanını gördü. Girdi baktı eve. Ooo güzel evmiş, keşke benim olsa dedi. Ben kazandığım parayı cafelerde harcayacağıma, bilgisayar oyunlarına vereceğime, en iyisi bu evi alayım dedi. Evi almaya karar verdi. O evi satan kişiyle anlaşıp kredi çekip evi aldı. Evi aldığı gibi emlakçının yolunu tuttu. Bana bi tane düzgün kiracı bul dedi. Emlakçı da tamam dedi. Ve kiracıyı buldu.

Şimdi bu 18 yaşındaki arkadaşın hem 8.500 TL maaşı var. Hem 5.000 TL kira geliri var. Hem de sgk primi ödemeseydi 3250 TL daha cebinde olacaktı. Toplam da 8500 + 5000 + 3250 = 16.750 TL oldu.

Ancak 16.750 TL taksitle bankadan çektiği kredinin ilk 3-4 yıllık taksidini ödeyemez. Çünkü 120 ay kredi çektiyse kredi faizle birlikte 30000-35.000 civarı yapıyor.
1. Yıl kafadan her ay 15.000 tl açığı var. 1 yılda 180.000 TL açığı oluştu.
2. Yıl asgari ücrete zam bile gelse yine kafadan 1 yıllık 120.000-130.000 TL açık oluşacak.
3. Yıl yine asgari ücrete zam gelmesine rağmen 1 yılık açık 70.000-80.000 TL açık oluşacak.
4. Yıl 1 yıllık açık 30.000-40.000 TL olacak.
5. yıl asgari ücret ve kiraya gelen zam açığı kapattı.
6-7-8-9-10 yıllarda banka kredisi gelirin altına düştü. Bu yıllarda bu kişi önceki yılların açıklarını amorti etmeyi başardı.

Şimdi burada ilk 4 yılda açığı kapatabilmek ya birinden destek alacak, ya gidip tefeciden borç alıp 5 sene sonra faiziyle veririm diyecek. Ya da önce 3-4 sene kazandığı parayı biriktirecek.
4 yıl para biriktiren kişi her ay 2500 tl yi kendi yerse, kalan 6.000 biriktirse 6.000 x 48 = 288.000 TL Bu 288.000 TL yi de Para olarak olarak kenarda bekletmeyecek. Çünkü enflasyon karşısında TL çok eridiği için altın alarak biriktirecek. 288.000 TL 4 sene sonra tofaş parasına denk gelir yoksa. Ancak bugün 288.000 TL altın aldığı zaman altın değerini koruduğu için 4 sene sonra yine aynı değerde olacak.

Şimdi 18 yaşındaki arkadaş, 4 sene para biriktirmeyi başardı ve 22 yaşına geldi. Şimdi satılık ilanlarına baktı. Ve gözüne bir ev kestirdi. Kredi de çekti evi aldı. Eve kiracıda yerleştirdi. Ancak toplam geliri evin kredisini ödemeye yetmiyordu. Hemen aklına 4 yıldır biriktirdiği altınlar geldi. Ve eksik para kadar altın bozdurmaya karar verdi. Bu sayede ilk 4 yıllık açığı bu şekilde kapatmayı başardı.

Şuanda bazı arkadaşlar kabul etmek istemese bile Türkiye'deki ciddi bir enflasyon var. Ve enflasyondan dolayı kredi faizleri çok yüksek. Ayrıca yoğun göç dalgasından dolayı ev fiyatları da çok yüksek. Ancak normal dönemlerde faizler ve ev fiyatları bu kadar yüksek olmaz. Yani şuanki ev almak isteyenler kötü şansı bu yüzden oluştu. Normal şartlarda 1,5 asgari ücretle çok rahat ev kredisi ödeniyordu. Ev 3-4 sene sonra ev kredisi asgari ücretin altına düşerdi. Yani kiracı bile tutmadan sadece 1,5 asgari ücretle ev alınabiliyordu. Kiracı tutarak ev alanlara para bile kalıyordu.

Kardeşim iyi güzel konuştunda 50-60 yaşında evi olmayan bi sürü insan var. Onlar neden alamamış.
-O tür insanlar neden alamamış. Çünkü eskiden birçok insan askerden geldiği gibi evleniyordu. Onlar kusura bakmasınlar ama 20 yaşında evlenip çocuk çocuğa karışırsan bi de erkeklik yapıp ben eşimi çalıştırmam dersen Türkiye şartlarında ev alamazsın. Bi de kirada oturursan hiç alamazsın. Avrupa da bile tek asgari ücretle ev alamazsın. Zaten erken yaşta evlenip çocuk yapan birisi eşini çalışsa bile kirada oturuyorsa 2 asgari ücretle bile ev alamaz. Çocuk sayısının çokluğuna oranla ev alması daha da zorlaşır. O yüzden Avrupalı insanlar ortalama 1-2 çocuk yaparlar. Genç çalışacak nüfus eksikliğini de gelişmemiş ülkelerden aklı başındaki insanları çalıştırarak kapatırlar.