Her zaman yazıyorum ama insanlar hiç dikkat etmiyorlar.
1) Hukukta usül esastan önemlidir. Hakkınızı doğru usülü takip ederek aramazsanız hakkınızı alaöazsınız. Hukukta ne bildiğiniz ve ne olduğu değil ne ispat edebildiğiniz önemlidir. Darp raporu kişinin tıbbi müdahale görecek kadar yaralandığını kanıtlar. Adam vurdu darp mı etti, yoksa kişi itişirken kendi mi düştü hakim bu rapora göre belirleyemez. Olayın şahitleri şikayet zaptında beyanda bulundu mu?
2) Ceza davalarında şüpheden sanık yararlanır. Eğer bir konuyu şüphe bırakmayacak şekilde kanıtlayamıyorsanız takdir failin lehine kullanılır.
3) Bir şikayet ve suç duyurusu yaptığınızda yasal olarak neden şikayetçi oluyorsanız şikayetim başında belirtmelisiniz. Okumadığınız, ilgilenmediğiniz ve doğru usülü takip etmediğiniz başvurularınız lehte sonuçlanmaz. Darp şikayete bağlıdır ve suçu kanıtlamak şikayet edene düşer.
4) Asıl önemlisi olayın anının şahidi yok, kamera kaydı yok, ispat yok. Hakim neye göre ceza versin? Eğer arkadaşınızın darp edildim ifadesine dayanarak şahitsiz delilsiz adama ceza verilirse yine şahitsiz delilsiz arkadaşınız da TCK 122 nefret suçu ve tck 125 hakaret suçu ile yargılanır ve ceza alırdı.
Bir Amerikan belgeselinin girişi vardı adını unuttum şimdi. Şöyle başlıyordu.
Komşular katilin kim olduğumu biliyordu, yerel polis katilin kim olduğunu biliyordu, bölge savcısı katilin kim olduğunu biliyordu, hakim katilin kim olduğunu biliyordu.
Ama ne bildiğiniz değil neyi kanıtlayabildiğiniz önemlidir.