Zaman ayırdığınız ve uzun uzun değerlendirdiğiniz için teşekkür ederim.Size göre kısacası ayetler bir başka ayette güncellenmiş oluyor değil mi hocam yani karşıt olan hükmünü yitiriyor gibi mi yanlış anlamadıysam tabi.
Peki bir ayeti tek başına ele almak doğru mudur mesela dediğim gibi ahzap suresi 50.ayetteki gibi mesela.
Rica ederim, Bedir Savaşı hikayesi bana en enteresan ve heyecanlı bulduğum savaş olduğu için kendimi kaptırmışım konudan uzaklaşmışım fark etmeden. Ayetler elbette bir başka Ayet ile güncellenir, bunun en iyi örneğini Enfal Suresinin önce 1. Ayetini, sonra aynı surenin 51. Ayetini okuduğunuzda görürsünüz. Aynı konularda farklı hükümler verildiğini görürsünüz, unutturulan Ayetler olduğu söylenir ve bu konuda biz bir Ayeti unutturur veya hükmünü kaldırırsak daha iyisini göndeririz diye Ayet var, yanlış anlaşılma olmaması açısından koskoca yaratıcının fikir değiştirmesi bana garip geldiği için bu konu üzerinde çok durmamayı tercih ediyorum, kısaca sorunun cevap bu aslında nasih mensuh olayı. Bu konuda Hz.Ali geliyor aklıma, ilk Kuran kitaplaştırılacağı zaman Hz.Ebubekir ve Hz.Ömer görevi az önce bahsettiğim Hassan Bin Sabit'in oğluydu yanılmıyorsam, Zeyd Bin Sabit'e kitaplaştırma heyetini başkanlığına getiriyorlar ama mennun olmayanlar oluyor, mesela Abdullah Bin Mesud'un ben Peygamberden 40-70 sureyi ezber ettiğimde Zeyd Bin Sabit daha portakalda vitamindi anlamına gelen bir laf ediyor sahih hadislere göre, neyse yine konuyu koparmayalım. Hz.Ali heyete alınmıyor hatta dışlanıyor, yakın çevresindekilere şöyle bir cümle kurduğu rivayet edilir. " Ben hangi Ayetin nerede, günün hangi vaktinde indiğini bilirim, hangi Ayetin hangi başka Ayetin hükmünü kaldırdığını ve nüzul sebebini bile bilirim ama bana sormadılar. " gibi bir cümlesi oluyor fakat kendisi de Kuran yazmaya başlıyor ve hatırladığım kadarı ile Fatiha Suresi, Nas ve Felak Suresi ve sanırsam Tevbe Suresinin tek şahit ile getirildiği söylenen son 2 Ayetini kendi mushafına almıyor, onun yerine ise 2 farklı Sure vardı sanırım kendi çocukları Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin den bahsediliyordu yanılmıyorsam eğer bir Alevi arkadaş çıkıp bu kısmı daha detaylı izah ederse bende güncellenirim.
Bir Ayeti tek başına ele alamazsınız, önceki Ayetlere ve sonraki Ayetlerine bakarsınız yoksa bağlamından koparmış olursunuz, konu bütünlüğünü bir sağlarsınız önce. Sonrasında ise nüzul sebeplerine bakarsınız, durum iyice netleşince de meallerin tefsirlerine göz atarsınız. Ahzap 50 gibi benim takıldığım 150-200 farklı Ayet var ama sen uzun zamandır takılı durumdasın diye hatırlıyorum aynı Ayete, fazla takılı kalmanın sonunu söylememe gerek yok sanırım. Son olarak bu nasih mensuh konusunda çok enteresan anlatımlar mevcut, aşırı ilgi çekici. Özellikle süt anne Ayetleri olarak bilinen fakat hiç Ayet olarak Kuran'a geçmeyen rivayette Hz.Aişe önce 10 kere bir bebeği emziren annesi gibi olur, daha sonra ise feshedilip 5 kere emziren annesi gibi olur Ayetlerinin neden Kuran'da yer almadığını sorduğu bir sahih hadis mevcut. Bir Ayetin diğerinin hükmünü kaldırması normal ama burada önce bir Ayet diğerinin hükmünü kaldırıyor, sonra tamamen unutturuluyor çok daha enteresanı.