Amazon ticari bir işletme sizin kadar iyi niyetli düşünmüyordur.

Yapılanlar, memnuniyet göstergeleri kötü demiyorum ama pazarlama stratejisi güzel calısıyor.
-30 TL lik ürün aldın üründen memnun kalmadın veya yanlış geldi diyelim. Sen onu iade etsen amazon minimum 30 TL kargo ücreti karşılayacak. Sistem bakıyor müşteri profiline değerlendirme yapıyor art niyetli mi değil mi? Ürün sende kalsın diyor çünkü iadesi daha fazla zarara uğratacak. Sen de bedavaya reklamını yapıyorsun.
-100 TL ye aldıgın ürün 80 TL ye düşüyor bir hafta için de yani yüzde 20 indirim senın açından da yüzde 20 zarar. Sen bunu görsen sipariş verir eski ürünü iade edersin. Amazon bunun yerine yüzde 20 karından kısarak ücret iadesi yapıyor. Yani gözünden cıkardığı karıyla reklam yapıyor bir nevi.
Ben amazonun bu dönüşümleri kapattıgına inanmıyorum zaten sistem otomatik ücret iadesi yapmaktaydı. Canlı desteğe veya müşteri hizmetlerine bu sekılde sorulursa artık sonlandırıldı yanıtı alabilirsiniz.

Konu sahibini tenzih ederek söylüyorum bu dönüşümler tamamen sistem tarafından yönetiliyor fark iadesi veya ücretsiz ürün tamamen müşteri profili değerlendirilerek yapılıyor. Yani bugun iade aldıysanız yarın da aynılarını tekrarlayım iade gelsin gibi durum olamaz.