forumda bu tarzda gördüğüm en az 10. konu bu ve insanlar emin olun ki genel olarak okumaya boş diyorlar. her bölüm okunacak diye bir şey tabii ki yok. tutup da vanda bir okulda japon dili ve edebiyatı vb gibi bölümlerin okunmasının hiç bir manası yok. bunun ben de farkındayım. benim sitemim açıklama yaparak gençleri yönlendiren bireylere değil, körü körüne okul boş iş aman kendini geliştir piyasada iş bulursun diyen tiplere. anlama kabiliyetinde problem olan bence ben değilim. bu konuyu da bir kez daha düşünmenizi tavsiye ediyorum.
ayrıca bu üstün zekalı arkadaşlarımızın şunu da bilmesini isterim. üniversite de insanların kendisini geliştirmesini destekleyen bir yerdir. ülkemizin eğitim kalitesi zaten yerlerde, onu bir kenara koyuyorum. fakat eğitim alanının dışında bile kendinizi geliştirebileceğiniz milyon tane alan var. hiçbir şey yapmasanız insanlarla karşı karşıya gelip, hitabınızı, diksiyonunuzu, insan ilişkilerinizi gibi bir çok alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.
iq seviyesi kısmına gelecek olursak bu yorumunuz tamamen hadsizliktir. iq seviyem düşük olsaydı yüksek mühendis olamazdım diye düşünüyorum fakat tabii ki siz benden daha iyi bilirsiniz bu konuda da bir yorumum olmayacak.
genel olarak bu konuda herkese tavsiyem; karşınızda hayatın gerçekleriyle tam manasıyla tanışmamış genç bireyler var. çoğu genç birey de karşısındakilerin tavsiyeleriyle kendine bir yol çizmeye çalışıyor. fikirlerden, görüşlerden etkileniyor. genç yaşlarda ben kimseyi takmıyorum diyen kişi net olarak yalan söylüyordur. hiçbir şey olmasa bile aklının bir kenarına kazınıp gençler etkileniyor. eğer ki bu gençlere yol göstermek istiyorsanız detay ve örneklerle yol gösterin. konuşmak için konuşmayın.
size iyi günler.
edit: mesela ben bu mesajı yazarken yukarıda Browland nickli arkadaş güzel bir örnek ile arkadaşa yol göstermiş. anlatmak istediğim tam olarak da bu, körü körüne değil mantıklı şeylerle gençleri yönlendirin.
Edit kısmı için teşekkür ederim.
Ben herkesin mutlaka üniveriste okumasından yanayım. Üniveriste okumayan insan benim nazarımda yetkinlik seviyesine ulaşamamış, sorumluluk alamayan veya almaktan korkan insandır. Tabi bu düşüncem okumak isteyipte okuyamayana değil, okul boş okumana gerek yok diyenler için.
yıkarıda arkadaşa aslında şunu demeye çalıştım.
Bir dili en iyi yerinde öğrenirsin. Zatem 1 yıl hazırlıkta 2 yılı da üniveriste de geçecek.
Onun yerine 3 yılda harcayacağı paraya (100-150k arası) ingilterede dil kursuna gitsin (malta ya da başka ülke değil, ingiltere, maksat oranın dili ile kültürünü ve düşünce yapısını da görsün)
öğrenmek istiyorsa 1 yılda teknik çeviri yapabilecek kadar hem öğrenir hem pratik yapar. (Pratiği ülkemizde alamaz)
1 yıl sonra gelsin, iyi bir özel üniversitenin, mimarlık, tasarım, reklam gibi bölümlerinden birine yerleşsin (iyi bir özel üniversite tekrar ediyorum)
bir yandan okurken iki önemli şeye sahip olacak.
1- geliri yüksek çevre (network çok çok önemli)
2- çok iyi ingilizcesi olacağı için 0 burslu olarak okusa bile bedava okuyabilecek bir yetkinliği olacak.
yıkarıda söylediğim çocuklarım için kendi planım (kötü olarak, daha iyisi üniveristeyi de ingilterede okutmak, onuda özellikle tavsiye ederim)
Eğer değerlendirirse (imkanı yoksa şartları zorlarsa) 5 yıl sonra gelsin bana teşekkür etsin.
(ben imkanım olmasa bile malı mülkü satıp çocukları göndereceğim)
Konu için yazacağım son şey, amale olacaksa bile okumuş amale olsun. Böylece diğer ameleleri işe gönderip üzerlerinden para kazanmayı akıl eder.
iyi forumlar.