@kalitelihostorg; Hocam sen internette ne duyduysan ne okuduysan bana yazmışsın okuduğunuz takip ettiğiniz yazarlar varsa paylaşında biz okumayalım Bu arada yazdığınız şeylerin alıntıladığınız mesaj ile alakası nedir? Ben size paranızın değerini korumak için aldığınız bir mal için fırsatçımı dedim? Demekki sizin için fırsatçılık böyle bir şey...

Ama fırsatçılık nedir? Fırsatını bulduğu zaman ahlaksızlık yapan kişiye denir... Ör: Otobüse kartla biniyorsunuz bir kişi bindi kartı yok çıkarttı nakit para verdi şöför de bunu cebine attı.. Bu fırsatçılıktır aynı şekilde maliyeti 3 lira olan keki 4 liraya satıp kar ederken 5 lira yapan baktı satılıyor 6 lira yapan adamda fırsatçıdır... (Serbest piyasa ekonomisi ile ilgili görüşlerimi aşağıda bulabilirsin)

@fasb; Ekonominin kitabını yazdınız mı sizde? Biz çünkü yazanları biliyoruz sizde çok net konuşuyorsunuz "Fırsatçılık genellikle yaşlıların ve ekonomiden anlamayanların uydurduğu bir tabir." o zaman bu önermeye göre ben diyorum ki fırsatçılık vardır siz diyorsunuz ki yoktur. O zaman sizin önermenize göre siz ekonomiden anlayan birisi olarak şu anki durumun çözümü için bir makale yazıp bizleride aydınlatırsınız umarım. (Özal ile başlayan bu süreçten bahsediyorum)

Başlamadan önce ben Kıdemli Yazılım Uzmanıyım fakat ekonomi, politika, sosyoloji vs.. alanlara karşıda boş değilim araştırma yapar okumaya devam ederim. Buradan sonra paylaşacağım öneri tamamen kendi yaptığım araştırmalar neticesinde bana ait düşüncelerdir @fasb; arkadaşın ısrarı üzerine kendi ekonomik modelime hemen bir başlık buldum adı çok serbest olmayan ekonomi bir ekonomik model belirlemek benim haddim değil fakat en azından benim kendime ait düşüncelerim var

Nedir Çok Serbest Olmayan Ekonomi ?

Kısaca bırakanız yapsınlar bırakınız etsinler yok. Ülke sınırları içerisinde yaşayan insanların haklarını gözetecek şekilde ve ülkenin sosyolojik yapısı ele alınarak kurulacak bir ekonomik sistem. Şimdi ülkelerin ahlak seviyeleri, eğitim seviyeleri bir değil... Her model her ülkeye olmaz...

Serbest piyasa ekonomisi maalesef tanımlarda bahsedildiği gibi değil.
Serbest piyasa ekonomisi, ekonomik faaliyetlerin tam rekabet şartları içinde serbestçe yapılabildiği, ekonomik sorunların çözümünün devletin ekonomiye müdahalesiyle değil fiyat mekanizması aracılığı ile gerçekleştirildiği ekonomi

Serbest piyasa ekonomisi gerçekten serbest midir ?

Hatta bana göre serbest piyasa ekonomisi bizim gibi gelişmemiş ülkeleri ele geçirmek için mükemmel bir ekonomik sistem.. Şimdi soruyorum.

Paramızın pul olduğu bu dönemde yurt dışından ülkeye gelen dolar milyarderi bir firmanın A sektörüne girdiğini düşünün. A sektörünün pazardaki fiyatını 10 TL olarak kabul edelim ve bu firmanın pazarda aynı ürünü 2 TL ye sattığını düşünün... Taki pazarı ele geçirene kadar daha sonra ister 20 ister 30 lira yapar alın size tekelleşme... Sonra bir bakmışsınız ki tüm ürünler yabancı....

Ayrıca bana göre devlet müdehalesi olmadan hiç bir ekonomi kendi kendine düzelemez...

Konu çok fazla politik olduğu için bu konunun üzerinde daha fazla durmayacağım zira burada ne kadar konuşsakta boş her görüşü savunan ve karşı çıkan bir çok ekonomist var... Bana sormak yerine serbest piyasa ekonomisine karşı olan ekonomistlerin kitaplarını alıp okuyabilirsiniz.

Ben düşünüyorum ki serbest piyasa ekonomisi Türkiye için iyi bir ekonomik model değil... Zaten şu an bu ekonomik model kullanılıyor ve halimiz ortada daha fazla politik araştırma isteyen arkadaşlar 24 ocak kararlarından itibaren araştırmaya başlayabilirler. Ayrıca rahmetli sayın Uğur Mumcunun Tarikat-Siyaset-Ticaret, Devrimci-Demokrat, Serbest Piyasa ve Kemalizm kitaplarını önerebilirim.

Herkese iyi forumlar.