Şu anda piyasanın ne kadar rekabetçi olduğunu bilen firmalar artık pazaryerlerini bir reklam aracı olarak görüyor. Burada markasını müşteriye tanıtıp kendi sitesine çekmeye çalışıyor. Hatta çoğu ürünler de hususi olarak site adresini yazıyor ama yasak sebebiyle sitemizden alışveriş yapın diyemiyor.
Buybox olayı da zaten üstüne tuz biber ekiyor. Adamlar toptan ürün alıp sırf piyasayı kırmak adına satış yapıyor. Oturup maliyet analizi yapıyorum. Komisnyon+komisyon kdv'si+kargo ücreti+vergi+iade vs derken bırak kar etmeyi ürün tümden zarara satılıyor. Zaten pazaryerlerinde satış yapan bir çok işletme fatura kesmiyor. Müşteri ısrarla istiyor ama faturası kesilmiyor. Vergi kaçıran çok fazla. Eğer devlet birde burada fatura kesmeyi zorunlu kılarsa tümden el ayak çekilir buralardan.
Dediğiniz gibi eğer iyi bir e-ticaret deneyimi sunarsa bir sonraki alışverişi de müşteri aynı yerden yapıyor. Yalnız ilk etapta kapıda ödeme olması şart. Pazaryerleri hariç kapıda ödeme olmayan siteler pek tercih edilmiyor çok byük bir marka olmadığı sürece ki onlar da bile kapıda ödeme mevcut.
İlla ki artık onlar da bazı şeylerin farkında. Son bir kaç senedir yükselen enflasyon onları da vuruyor. Her ne kadar e-ticarette harcanan ücret seneden seneye yükselse de adet bazın da ciddi düşüşler oluyor. Bir sene önce 100 TL olan ürünün fiyatı artık neredeyse 3 katına çıkmış durumda. O yüzden ne kadar çok sektöre adım atarlarsa o kadar çok ayakta kalırız diye düşünüyorlar.
Hatta burada Trendyol pazaryeri konusunda Hepsiburada'yı ikiye katlamış gibi gözükse de aslında en büyük darbeyi kendisi alabilir. Hepsiburada'nın kendi deposu var ve satıcılar sistemden çıksa bile kendisi satmaya devam eder. Ama ilk etapta Trendyol ciddi sıkıntı çeker. Ya ciddi bir sermaye koyup kendisi de artık kendi ürünleri satmaya başlar yada pazaryeri macerası nasıl hızlı başladıysa öyle de çabuk biter.
Geçen de bana e-ticaret sitesi yaptırmak isteyen müşteri ayda 5-10 sipariş alıyormuş.

Ayda bırak 5-10 siparişi 500-1k sipariş bile şu an için çok az. Hele ki kendin üretip satmıyorsan diyeceğim ama onda bile maliyetlere yetişilmiyor. Şimdi doğalgaza yine zam geldi. Elektriğe de gelecek. O yüzden yine fiyatlar uçacak.
Valla bende merakla bekliyorum.