Bir şey olacağını sanmam ama, toplu alanan borcun parca parça ödenmesi çok adilane değil. Ülkede enflasyon çok yüksek aylık bazda en az %15 oynuyor. Bu yılın 1.000₺ si geçen yılın 300 lirasına denk. Hem parça parça ödemek hemde enflasyon üstüne binince borç veren için haksızlık oluyor. Birşekilde hakkı olanın hakkını vermek gerekiyor diye düşünüyorum.
Borç alıp verme meselesi risk işidir.
Birine borç verirken baştan belirtmezseniz daha sonra ortaya çıkan koşullara göre farklı rakam belirtemezsiniz.
Bankadan kredi çekerken geri ödemesi için bir faiz oranı ve vade üzerinde anlaşıyorsunuz.
Banka çıkıp size ben sana %0,99 ile ev kredisi verdim dolar enflasyon uçtu senin aldığın ev fiyatını 5 e katladı sen de bana fazladan ödeme yapacaksın diyemez.
Bir eşinize dostunuza faizsiz borç verirken risk alırsınız.
Borç verilen kişi bu riske değecek adamsa o parayı verirsiniz ve risk gerçekleşirse riskin maliyetine katlanırsınız.
Enflasyon, develüasyon borç alan kişinin hatası değildir o yüzden bunun maliyetine katlanmak zorunda değildir.
Eğer borç alan iyi niyetle borç verenin zararını kapatmak isterse bu iyi bir şeydir.
Ama durumu bu zararı kapatmaya yetmeyen hatta borcunu geri ödemekte zorlanan adama ekstra maliyet yüklenemez.
Borçta adil olmayan asıl konu baştan belirlenmeyen maliyetlerin sonradan borçluya yüklenmesidir.
Borç Alacak meselelerinde borç hangi birim üzerinden alındıysa belirlenen vadede o birim üzerinde ödenir.
Eğer belirli bir faiz ya da enflasyona develüasyona karşı zararı karşılamak için baştan bir anlaşma yapılmadıysa borç alınan miktar kadar geri ödenir.
Vadesinde ödenmeyen borca yasal faizden fazlasının işletilmesi adil değildir.