Sonradan gelip, konuyu okuyabilecek insanlar olacağını düşünerek burada paylaştıklarıma ek, bir kaç bilgi daha aktarmak istiyorum.
Marul yetiştirip, geliri giderini kotarmıyormuş o zaman bu bir teknik değil çöptür örneklerine takılmadan:
Topraksız tarım ile neler yapılabilir?
- Tohum Yetiştiriciliği
- Fide Yetiştiriciliği
- Meyve - Sebze Yetiştiriciliği
- Islah (En az 8 yıl sürecek bir deneyim pratik bir hesapla belki 4 yıla veya daha azına indirgenebilir. En büyük kazanım bu olabilir)
- Hastalıklarla Savaşma, Kök budama - Dip Budama Fayda ve Zararlarını Öğrenme
- Bitki Analojisi Felsefesi (Sembolik Analoji ve Metafor Analoji Arasındaki Farklar) Öğrenme
Sembolik analoji nedir?
- Benzer ya da birbirinin zıddı olan, ya da açık bir biçimde ilişkili görülmeyen fikirler, teoriler, davranışlar, tutumlar, imgeler ya da nesneler arasında basit ya da karmaşık ama somut bağlantılar kurmaktır.
Örnek:
- Bu felsefe, Mendel'i bezelye deneyi yapmaya itmiş ve Kalıtım Fikrinin Babası yapmıştır. Mendel, bu deneyi yaparak yalnızca Kalıtım Fikrinin babası olmamıştır. Aynı zamanda türler/sınıflar arasında evrim olabileceği olasılığını da beraberinde çürütmüştür. Az bilinen, kabul edilmeyen, anlatılmasından hoşlanılmayan bir bilgidir.
------ Örnek: Domates tohumundan, fasulye fidesi yetişmez.
Metaforik analoji nedir?
- Bilinen bir olayı, bilinen başka bir olaya benzeterek öğrenme.
Örnek:
- Kök Budaması sonucu, rekolte artışı elde ediliyorsa, dip budaması da bitkinin gövde ve üst kısımlarında verimlilik/dayanıklılık artışı sağlayabilir.
Bu yukarıda anlattıklarım, tarımı ticari perspektiften inceleyen, vizyon sahibi insanlara ciddi bir kazanç kapısı olabilir.