TechnicaL35 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Verebileceğim ilk ve en önemli tavsiye dil öğrenmendir. Bunun eksikliğini ileride kesinlikle hissedeceksin. Ben 18 yaşımdayken ne yazık ki bu kadar olanak (android telefon, online eğitimler, hızlı internet v.s) yoktu. Şimdi bile dil konusunu ilerletmeye, geliştirmeye çalışıyorum ama gündelik yaşam, iş hayatı vs. derken yine kısıtlı bir zamanım oluyor ama gençlikteki gibi bol zamanım olmuyor ne yazık ki
Bu aşırı önemli yani, kaç defa yazdım bilmiyorum ama bir özellikle İngilizceyi ana dilin gibi öğren.

İkincisi, ehliyet ve şoförlük. Bu da her daim kazandırır, işte v.s çalışmadığın, ekonomik olarak zora düştüğün zamanlarda taksi şoförlüğü v.s yapılarak ekmeğinin peşinden koşarsın. Ayrıca, çoğu işte ehliyetinin olması senin için bir artı olarak yansıyacaktır.

Vaktini dolu dolu geçirmeye çalış. Boş zamanın olmasın. Hobiler, spor, etkinlikler, kültürel faaliyetler v.s Fakat, daima bir konuda uzmanlaşmaya çalış. Bir konuda her şeyi, her konuda bir şeyi bil.

Bazı hobiler meslek gibidir. Misal; fotoğrafçılık, koleksiyonculuk, çevirmenlik (dil önemli!!!) ve az yukarıda değindiğim gibi şoförlük.

Her gün daima kitap okumaya çalış. Bir konuda araştırma amaçlı olabilir ya da roman-kurgu tarzı da olabilir. Dizi ya da film izlemeyi de tavsiye ederim ama çok fazla değil, kafa dağıtmak ve biraz mola vermek için çok güzel ve zahmetsiz bir etkinlik. Yahut, ilgi alanlarına göre kaliteli içerikleri sahip Youtube kanalları ya da kişisel/sektörel blog sitelerini bul ve bunları izle/oku. Ben mesela, yemek yerken takip ettiğim Youtube kanallarından birinin videosunu açarım bir yandan yemek yerim, diğer yandan videoyu takip ederim. Basın mensubu olmama rağmen televizyonu haberleri takip etmek için bile açmıyorum, sadece ilgi alanıma giren tartışma programları tarzı canlı yayınlar olursa onları izliyorum.

Gönüllü etkinliklere katıl ama bağış adı altında para toplamak gibi şeyler değil. Misal, bakım evlerini ziyaret etmek, görme engelleri olan kişilere kitap okumak, grupça kırsal bir alandaki çöpleri toplamak, hastanelerde refakatçisi olmayan kişilerle ilgilenmek gibi şeyler. Özellikle bu insan merkezli gönüllü etkinliklere katıldıktan sonra bazı şeyleri çok daha iyi idrak edip, hiç farkına varmadığın ve sıradan gördüğün ufak detayların ne kadar önemli ve paha biçilemez olduğunu birebir yaşayarak anlayacak ve hissedeceksin. Bu tarz gönüllü etkinlikle seni madden değil, manevi yönden olgunluğa erişmende çok yardımcı olacak ve insanlara gerçek manada ve çıkarsız şekilde yardımın dokunacak. Daha çok şey yazardım bu konuda ama n'olur, bu tarz gönüllü etkinliklere katıl ve ne demek istediğimi biraz olsun yaşayarak anla.

Seyahat, gezi v.s kendi başına çık, gez ve dolaş. Seyahat derken ''Sırt çantamı alayım Türkiye turu atayım.'' tarzı değil. Ha, maddi imkanın varsa en azından ayda bir farklı şehir gezmeye vakit ayırabilirsin ama önce kendi yaşadığın şehirden başla. Şehrindeki daha önce hiç gitmediğin yerlere git ve oraları keşfet. Müze gibi kültürel yerler de olabilir, Adliye-Hastane v.b kamuya ait binalar da olabilir ya da bilinen bir markanın mağazası da olabilir. Arkadaş ortamında konusu açılır misal, telefon almayı düşünür arkadaşın Vatan Bilgisayar'dan ama mağazasının yerini bilmiyordur hiç gitmediği için sen gezerken denk gelmişsindir ve yerini biliyorsundur beraber gidersiniz, vakit geçirirsiniz veya sağlık problemin vardır ve o her zaman gittiğin hastanede hastalığınla ilgilenen bölüm yoktur ama gezerken denk geldiğin X hastanesinde o bölüm vardır, yerini bildiğin için direkt oraya gidersin. Farazi örnekler oldu biraz ama demek istediğim şehrindeki kültürel, kamusal ve ticari anlamdaki önemli kurum ve kuruluşlara ait binaları ve yerleri elini koymuşsun gibi bulabilecek seviyede olmanı tavsiye ederim. Neyin, ne zaman lazım olacağı hiç belli olmuyor bu hayatta.

Çok aşırı derecede klişe olacak ama spor yapmaya çalış. Her gün değil, zaten başta her gün yapamazsın spor geçmişin yoksa. En azından haftada 2-3 gün yapmaya çalış. Spordan kastım salt fitness salonuna gitmek değil. Tabii, bu da olabilir ama mesela ben basketbol ve masa tenisi oynuyorum, bulunduğum ilçede düzgün bir havuz olsa yüzmeyle de ilgilenmeyi düşünüyorum ama düşüncede kalıyor bu fikrim
Ya da yanına al kitabını, doldur termos kupaya içeceğini yürüyüş yapa yapa kırsal ve sessiz bir alana git, 1-2 saat kitabını oku ve yine aynı yoldan yürüyerek geri dön, 10/10 etkinlik valla. Hem vücuduna hem zihnine katkı.

İzmir'de epey var ama bulunduğun ilde var mı bilmiyorum ama Halk Eğitim kursları oluyor, ücretsiz ya da cüzi miktarda katılım ücreti istiyorlar bazen. Hiç bilmesen bile ilgini çeken bir kursa git mesela, hem kendine bir şeyler katabilirsin hem de aynı ilçeden hiç tanışmadığın insanlar tanışır, konuşur, çevreni genişletirsin.

Epey uzun yazdım, şimdi fark ettim ama hepsini kısaca özetlemek gerekirse; elin, ayağın, gözün ya da zihnin. Uykuda olmadığın vakitlerde, en az biri çalışır halde olsun.

Harika tavsiyeler Her kelimeyi cümleyi özenle okudum abi zaman yarattıkça bunların çoğunu yapmaya çalışacağım inşallah degerli vaktini bize deger katmak için harcadığın için çok teşekkür ederim. Dara düştüğümde belirsiz kaldığımda bu başlığa gelip hepsini tekrar okuyacağıma eminim. 🙏