Şirketlerde iş bulmak ile şirket kurmak arasında büyük farklar var hocam. DGS'den vazgeçmeyip devam etseydin şirket kurmak yerine dediklerimi yapmış olsaydın şirketi açık tutmaya çalışmaz batarsa gider farklı şirkette çalışırdın. Maalesef bence seçim yanlış. Bütün dediklerimi yapsın cv proje kaynasın seçtiği alanı yalayıp yutsun ama lisans mezunu olmasın çalışmak isteyeceği şirketlerin birçoğu kafadan gene eler, torpil vs arar. Dediğiniz gibi lisans umursamayan küçük orta ölçekli şirketlerde de çalışmak affedersiniz amma bir yerden sonra kölelik gibi olmaya başlıyor. Kurumsallıktan uzak şirketlerde mutlu olması imkansız. Çevrenizde ki insanların seviyesi dahi değişiyor. Bilmiyorum ne iş yapıyorsunuz ama imzanızda ki sitelere bakınca aldığınız eğitimle çok alakalı yerlerde de gezinmşiyorsunuz. Bu çocukta önlisanstan çıkınca muhtemelen çok kendi alanında gitmeyecek.
Lisansı öne sürmemin bir sebebi bu, diğer sebebi 2 yıllık mezuniyet alanlarında verilen işlerin basit oluşu, aldığınız maaşın ona göre şekillenmesi ama en önemli sebebi okul bittikten sonra kendini evde oturup geliştirmeye çalışmasındansa bu süreyi aynı zamanda lisans bitirmeye de harcayarak kendine katması. Mühendisim diyebilme, lisans mezunuyum diyebilmek bile bi özgüven nerden bakarsan bak. Bi şirkete kendini pazarlarken sana motivasyon. Önlisans mezunu bi adam istediği kadar bilsin ilk girişte mühendis kadar istiyorum diyemez, dedirtmezler. Dersende zaten büyük ihtimalle cevapsız mülakatlardan birini yazarsın mazine. (istisnalar kaideyi bozmaz.) Mühendislikte öğreneceği extra derslerin udemy'de vs öyle düzenli bir eğitimi yok hocam. Lisans eğitimi aslında bu işin bu arkadaşa katacağı disiplin kısmı. Bunu yapmazsa kendini dediğim süre boyunca eğitemez evde oturup yoğunlaşamaz max 6 ay sonra işe yaramaz adam sendromuna girer. Yaşadık biz bunları o işler öyle olmuyor.
Şahsen ben hiç bir yere başvuru yapmadım işle alakalı direkt olarak ticarete yönelmek istedim işimle ilgili olarak. Emeğimi başkalarına sömürtmek istemedim açıkçası, ne kazanıyorsam hepsini kendim alıyorum ve rahat bir şekilde çalışıyorum, bu tamamen tercih meselesi, kurumsal firmalarda, plazalarda çalışma hayali olan kitle daha büyüktür muhtemelen ama yüz binlerce liralık projeler yapıp işin sonunda 10 - 15 Bin TL gibi rakamlar almak bana cezbedici gelmiyor hiç. Sorduğunuz için söylüyorum; genellikle hazır altyapılarla olmak üzere web sitelerini, teknik destek kısımlarını ve barındırmalarını sağlıyorum. İmzamdaki domainler kontrol ederseniz göreceğiniz gibi pasif durumda, bende hoşuna giden domain gördüğü zaman duramayıp tescil eden ve kenarda bekletip her sene binlerce TL' yi çöpe atan gruptanım. Kısaca 10 Bin TL' lik bir iş yapıyorsam bu benim cebime kalıyor, emeğimi paylaşmak istemiyorum ve zorunda kalmazsam, ki Allah o durumlara düşürmesin aynı yolda ilerleyeceğim muhtemelen, önerim de budur herkese. Orta ölçekli dediğimiz firmalardan da aralarında düzgün olanlar ve gayet büyük projeler yapıp diğerleriyle denk maaşlar ödeyenlerde vardır illa ki hocam, sektörü topyekün taca çıkarmayalım. Tabi ki Vodafone' da, Microsoft' ta, holdingte veya dengi yerel / global şirkette çalışamaz ama diplomasız olarak da tecrübesiyle orada çalışanlardan daha büyük meblağlarda kazanılabilir rahatlıkla. Herkesin freelance çalışma yapısını kaldıramayacağı konusunda sizinle hem fikirim ama işi sadece kazanç kaynağı olarak görüyorsak, idealist yaklaşmıyorsak freelance çalışarak veya sektörle ilgili farklı bir alana yönelip hizmet satarak, ticaret yaparak daha büyük rakamlar kazanmak oldukça olası. Eğitime karşı değilim yukarıda da yazdığım gibi, kesinlikle okunmalı bende devam etmek isterim uzun vadede ama bu bilgiden ziyade tamamen genel kültür, network ve sizin de dediğiniz gibi o disiplini öğrenebilmek amaçlı olur. Yapay zeka, robotik, teknoloji geliştirme veya donanım vb. ağırlıklı çalışılmak isteniyorsa mühendislik tabi ki şart olacaktır, yazımdaki kastım sadece web, masaüstü ve mobil yazılımla ilgili elbette.