Benzer bir düşünceye sahibim, güncel maliyetleri bilen varsa çok yardımcı olur. Konu takibimde, ben bildiklerimi yazmakla başlayayım.
+ Şimdi herkes prefabrik, köpük vs yazmış ama öncesinde arazinin imarının kaç kat olduğunu bilmek gerekir. Örnek ortalama 3 kat imar olan bir yere prefabrik yapmak demek arazinin 3'te 1'ini boşa kullanmak demek ki adam zaten maddi zorluktan dolayı ev yapmak istiyor.
Benim araştırdığım İstanbul'a yakın bir tatil yerinden örnek vereyim;
500 m2 yer aldım ve sahip olduğun yerin %40'ına 3 katlı yapı yapabiliyorsun imar planına göre. Şimdi ben oraya tek katlı da yapsam arazinin %40'ını max kullanabilirim 3 katta yapsam yine %40 kullanacağım. Ben bu durumda 3 katlı ev yapıp temel maliyetini paylaşsam ve arazi avantajıyla diğer 2 katıda ortak bularak yaptırsam benim evim neredeyse bedavaya gelir. 2. seçenek ise hiç ortak bulmadan 3 kat temeli attırıp tek kat yaşanacak ev yapabilir ve param olduğunda diğer katları çıkabilirim.
Herkes tek katlı, müstakil ev ister ama ekonomik zorluk yaşayan birisi için tavsiye edilecek şey değil.
2-3 ay önce ev maliyetleri metrekare başına 1600 TL civarıydı. Temel dahil mi, doğalgaz vs belediye izinleri bu konulara hakim olan birisi yazarsa çok faydalı olur.