Merhaba, bu konuyu uzun uzun araştırdım mevzuatı okudum fakat yasayı çok farklı yorumlayan avukatlık siteleri olmuş, o yüzden net bir kanıya varamadım. Eğer bilgili, daha önce başına gelmiş olan varsa aydınlatabilirse çok sevinirim.
Haziran 2020 de 1200tl ye eşyalı bir ev kiraladım, Haziran 2021 de ev sahibi arayarak tüfeye oranla kirayı 1600tl yaptı ve kabul ettim ve kirayı o şekilde gönderdim. Temmuz 2021 de ev sahibi arayarak yeni bi kontrat daha yapmak istediğini söyledi. O ara şehir dışındaydım ve dönünce yaparız dedim. Daha dönmeden bir kaç defa daha arayarak eğer yapmayacaksan evimden çık dedi. Ben de yapmayacağımı ve çıkmayacağımı, kirayı zamlı olarak ödemeye devam ettiğim için kontratın otomatik uzadığını söyledim ve konu kapandı.
Geçtiğimiz ay noterden tahliye ihbarı göndermiş, herhangi bir sebep yazmıyor. Evi kiralarken de tahliye taahhütü imzalamamıştım. Arayıp sorduğumda bi sebebim yok, geçen sene böyle yaptığın için çıkmanı istiyorum dedi. Kirayı artıralım çıkmayalım dedim, o da 3500tl ver o zaman dedi, 3000tl verebilirim deyince kabul etmedi, 3250tl olsun ve yeni kontrat yapalım dedi, onu da ben kabul etmedim. Tüfeye göre 2150tl ödemem gerekiyor bu yıl için.
Kontrat üzerinde kira müddedi 1 yıl olarak belirlenmiş. Araştırdığımda kimisi kontrat 1 yıl süreyle uzar demiş, ikinci yıl önceden ihtar çekip çıkarabilir demiş. Kimisi ilk 1 yıl dolduktan sonra 10 seneye kadar çıkaramaz demiş.
Bu hususta nasıl bir yol izlemek gerek? İhtar geldiği için çıkmalı mıyım? Yoksa süre uzadı ve 10 sene boyunca oturmaya hakkım var mı? Eğer hakkım varsa bunu bir arabulucu raporu ile mi yapmalıyım, dava mı açmalıyım? Yahut güncel kirayı gönderip kaileye almamalı mıyım? Teşekkürler.