Kiracı ile ev sahibi arasında kontrat olduğu anda, kontrat da aksi belirtilmedikçe 10 sene boyunca geçerlidir.

Yıllık Tüfe oranında zam yapabilir. 5 seneye kadar yeniden değerleme davası açamaz. Ben %100 yaptım işine gelmiyorsa çık derse, 5 yıla kadar dava açma şansı yok.

Ev satılırsa yeni ev sahibi kiracıya çıkması için 6 ay müddet verebilir. Yeni ev sahibi 30 gün içinde noterden tahliye ihtarnamesi çekmesi gerekir. Aksi durumda eski sözleşme devam eder. Çıkmaz ise tahliye davası açabilir o kadar.

Ev satılacaksa kiracı evi göstermekle yükümlüdür. Evi göstermiyorum diye bir şey söyleyemez.

Evdeki tüm demirbaşların masrafları ev sahibine aittir. Kiracının kırıp dökmesi hariç tabi ki.

10 senelik kontrat bitti ve ev sahibi mesela diyorum %200 zam istedi. Kiracı kabul etmedi. O zaman tahliye davası açabilir. Fakat gidip elektrik, su ve doğalgazını kesemez. Çilingir çağırıp ev anahtarını değiştiremez.

Son olarak başımdan geçeni anlatayım.

4 sene önce dükkanı kiraya vermiştim. Kiracı 3 ay ödedi. Sonrasını ödemedi. Bende 2 ay ödememesi üzerine icra davası açtım. Dava tam 1 sene sürdü. Üstüne binlerce TL masraf yaptım. Sonra icra kağıdı ulaşan kiracı kaçtı.

İcraya gittiğimde bile 2 tane içindeki malzemeler için tanık yazıldı. Ayrıca 6 ay boyunca eşyaları tahliye edemedim.

Sonuçta 1 senelik kira alacağım gitti. Ayrıca dava için bir sürü para ve sinir harcadım. Şu an dükkanı boş tutuyorum. Olur ya iş yapmak isterim hazırda dursun diye. Bir daha kiracıyla hayatta uğraşmam.

Ev sahibi iseniz bunları göz alarak kiraya verin. Kiracılarının hakkı ev sahibinden kat ve kat fazla.

Sorunuz varsa başlık altından sorabilirsiniz. Baya bir tecrübem oldu bu konularda.