Babamında evi var o 3+1 benim evden eski oda 750 tl kira alıyor ailecek iktisat bilimine göre enayiyiz.Eğer ki enayilikten kurutulursak kiracıların vah haline.
Kiracılar şu an zaten çok zor durumda.
Bir de evden çıkmak zorunda kaldılar ise o zaman son kiralarının en az 2 katına buluyorlar.
Orda da yazdım yine yazıyorum, ev sahibinin kiracıya içi ısınmış olabilir uygun fiyatlı kiraya verebilir.
Bu zaten ev sahibi kiracı ilişkisi değil dostluk ilişkisi gibi birşey oluyor.
Ama kendisi öyle yaptı diye her ev sahibinden aynı davranışı bekleyemez.
Benim de ev sahibim çok iyiydi zamları bana bıraktı hep. Benim zam yaptığım ay Temmuz'du. O ayda da %30'muş, güncel tefeymiş tüfeymiş filan dinlemez, verebilecek maksimum gücüm neyse karşılıklı rıza içinde anlaşırdım.
Hem ev sahibinin hemde kiracının rızası varsa buna kimse birşey diyemez zaten.
Atlanılan şöyle bir durum var. Ev yeni ise o eve hiç tanımadığın, referanssız kefilsiz birine düşük fiyata kiraya vermez. Kiracı çıktıktan sonra 10 kira bedeli masraf çıkartırsa o yüzden hiç tanımadığı biri ev sahibini sömürmüş oluyor. Burada da iktisadi olarak enayi terimi uygun oluyor.
Çoğu insan hayır için almıyor evi, hayır kurumu değil kimse. Hayrına veriyorsa da her ev sahibi benim gibi yapsın, kesinlikle herkes benim gibi yapmalı, doğrusu bu diye konuşamaz.
Diyanet vakfı bile kira ödemelerini geciktiren kiracılarına gecikme faizi uyguluyor...