TheStranger adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler. Ben de şunu ekleyeyim: İnsana önem veren ülkelerin anayasalarının ilk maddeleri, genellikle kişilerin haklarını tanımlar. Devletin yüceltildiği ülkelerin anayasalarında ise önce devlet tanımlanır (bizim anayasamızda olduğu gibi).
Devlet elbette saygı gösterilmesi gereken bir kurumdur, millet devleti saymazsa devlet kurmanın zaten anlamı kalmaz. Devlete mensup olan herkes ona saygı gösterecek, güçlü olması için elinden geleni yapacak, vergisini verecek vs. ama Devlet hiç bir zaman Milletin önüne geçmeyecek.

mocker adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam öncelikle kimseyi savunmuyorum osmanlıcı falanda değilim ama "padişah ile hanedanın bekasından gayrı hiç kimsenin derdi ile dertlenilmemiştir." bu cümleniz hayatımda duyduğum en saçma cümle olabilir nedenini soracak olursanız osmanlıda her cuma selamlığın da halk ile padişah yüz yüze gelirdi, insanlar dileklerini ve şikayetlerini yazılı olarak uzatırdı, padişahın yakınında bulunanlarda bunları toplayıp padişaha sunardı yani anlayacağınız osmanlıda halka önem verilirdi dertleri dinlenirdi vahdettin mevzusunda da haklısınız ama tüm dönemler için genelleme yapmanız yanlış bence
Hem kullarım diyeceksin hem dertlerini dinleyeceksin. Özellikle dert dinlerlermiş ki kendilerinden memnun olmayan kişi ya da grupları tespit edip gizlice defterlerini dürmek için.
Dostlar alışverişte görsün. Kendi tahtı için 70 küsür yaşında, Cami imamından Şeyhülislam peydah edip onun verdiği fetva ile öz evladını boğduran adamlar bunlar hocam. Olmayıversin öyle devlet beni evlat katili yapacaksa.