İrade meselesi. Ayrıca tıbbi bir sorun da olabilir (belki vitamini eksiktir vesaire)
Bu çağda, atalet yani tembellik en büyük sorunlardan birisidir. Fark ettiniz mi? Teknoloji geliştikçe sanki insanlar tembelleşti gibi.
Hedefsizlik ataletin bir sebebi olabilir. İnsan sürekli yatarsa, bir süre sonra bünyesi rahata alıştıktan sonra artık o tembellik hastalığına kapılmıştır kuvvetle muhtemel.
İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin, Yavuz Sultan Selim'in ne kadar çalışkan olduklarını belki duymuşsunuzdur.

İnsan ne yapması gerektiğini bilip de halen çalışmayabiliyor. Çok garip. Resmen kendine zulmediyor gibi. Böyle insanlarla belki karşılaşmışsınızdır. Ancak nefsini eğiten insanlara baktığınızda, onların da ne kadar çalışkan olduklarını gözlemleyebilirsiniz.
Nefse her istediği verilirse, o nefis canavarı bir gün insana hükmedecek güce ulaştığında o zaman ona karşı gelemeyip de insanın hedeflerine odaklı çalışmaktansa, sabahtan akşama kadar boş beleş şekilde yatakta yatması pek muhtemeldir.

Rivayete göre, Cenâb-ı Hak nefse:
- Ben kimim, sen kimsin? diye sormuş.
Nefis de:
- Ben benim, sen sensin! diye cevab vermiş.
Bunun üzerine Allah ona azab vermiş, Cehenneme atmış, sonra yine sormuş:
- Ben kimim, sen kimsin?
Nefsin cevabı aynı olmuş:
- Ben benim, sen sensin!

Hangi azâbı verdiyse, nefis gurur ve enaniyetinden vazgeçmemiş. Nihayet uzun süre aç bırakarak
bir nevi oruç tutturmuş, sonra tekrar sormuş:
- Ben kimim, sen kimsin?

Nefis bu sefer şu cevabı vermiş:
- Sen benim Rabb-i Rahîmimsin, bense senin âciz bir kulun... (el-Havbevî, Dürretüt’l-Vâizîn, s. 11)