Selamlar
Konu başlığı saçma olmuş olabilir fakat bir şeye değinmek istiyorum. Savaşın 5. gününe girdik Ukrayna HSS büyük bir çoğunluğu aktif olarak çalışırken ortadan kaldırıldı. Ülkelerin hava savunma doktrinleri gereği genelde bu tür karadan havaya sistemler kullanılır. Bu sistemlerin ülkeler için önemi çok fazla fakat aklımda bir çok soru var.
Çok eski sovyet savunma sistemi olan s300 sistemleri angaje olmaya çalıştı bir çok uçağa. Merakımdan soruyorum. Türkiye'de S400 yüksek irtifa hava savunma sistemi var.
Bu sistemin türevleri Patriot - Samp T gibi farklı sistemler. Bu sistemlerin bir başka versiyonu Roketsan tarafından geliştirilen HİSAR hava savunma sistemleri.
Bu sistemler Türkiye'nin jeopolitik konumu itibari ile - komşularında savaşların olması ve bize sıçrama gibi bir durumu olması sebebiyle - HSS sistemlerine daha fazla yatırım yapılmalı mı?
Türkiye'de savunma doktrini f-4 ve f-16 gibi uçaklarla oluyordu. Şuan hangisini benimsedik bilmiyorum. Bugün Türkiye'nin, Ukrayna dan aldığı bu tarzda bir tecrübe ile (Rusya - Ukrayna savaşı için diyorum) sizce de HSS şemsiyesini genişletmeli ve sadece 1 (bir) firma yerini birden çok firmaya bu tarzda hava savunma sistemi yapılmasıyla ilgili destek vermesi gerekir mi?
Ukrayna üzerinde MİG ve SU serisi uçakların apartman pencerelerinden çekilen görüntülerini izleyince ürperdim. Ellerini kollarını sallayarak uçakların sivil yerleşim yerlerine füze saldırılarını (yakından dalışa geçerek) durdurması gerekmesi germez mi?
Bunun için Türkiye'de destekler verilmeli mi? HSS kabiliyetimiz geliştirilmeli mi?
Şunu öncelikle belirtelim. Ukrayna, devlet geleneğine sahip bir ülke değil zira HSS ve İHA'ların vurulması, yaptıkları politikalar bunu açıkça gösteriyor. Zira bu sistemlerin gizli olması ve bırak düşman unsurlarını, kendi vatandaşlarının bile yerini bilmemesi çok önemli.
İkinci konuya gelecek olursak. Günümüz teknolojisinde en önemli unsur hava saldırılarıdır. Çünkü havadan ülke sınırlarına girmeye gerek kalmadan askeri tesisler vurulabilir ve kara birliklerinin yolları açılabilir. Eğer Hava Savunmanız yoksa o savaşı baştan kaybetmişsiniz demektir. Ordunuz ne kadar güçlü olursa olsun. Türkiye'nin konumu itibari ile S-400 almış daha doğrusu alabilmiş olması çok iyi ancak yetersiz zira sınırlı sayıda alınabildi. İkinci part S-400'ler alınmış olsaydı daha iyi olurdu ancak hem yaptırımlar hem Rusya'nın nazı buna engel oldu. HİSAR henüz başlangıç seviyesi bir HSS. Hisar ile sadece bir şehri koruyabilirsiniz bütün ülkeyi koruyamazsınız menzili sınırlı.
Ancak şu bir gerçek. Her ne kadar ekonomi konusunda başarısız olsa da bu iktidar Savunma Sanayii konusunda çok çok iyi adımlar attı. Bu kadar kısa sürede bu kadar ileriye gitmek çok iyi bir konu. Ancak HSS'lerin hemen yarından itibaren daha fazla olması gerekmektedir. Patriot zaten ABD vermiyor şu saatten sonra Rusya'dan da S-400 alınabileceğini sanmıyorum. Acil olarak kendi HSS'lerimizi üretip konuşlandırmamız gerekli. Zira her sene dünya bir öncekine göre daha beter hale gelmekte ve buna önlem almamak çok aptalca olur.