Merhaba, teşekkür ederim. Ben şahıs firmamı kapatacağım. Vergi Dairesi'ne İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden;
"Web sitem üzerinden (İrlanda mukimi Google Ireland Limited şirketi tarafından işletilen) Google Adsense sistemi ile kazanç elde edeceğimden, bu kazançlarımın 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun Mükerrer 20/B maddesi kapsamında vergilendirilebilmesi için bankada hesap açtırmak istiyorum. Bu nedenle; 318 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin 4. maddesi uyarınca tarafıma "İstisna Belgesi" verilmesini talep ediyorum. Gereğini arz ve talep ederim." şeklinde bir dilekçe ilettim.
İstisna Belgesi verilirse, bankada hesap açtırıp o şekilde devam etmeyi düşünüyorum (ileride inceleme sonucunda bir aksilik çıkarsa, mecburen o zaman dava açacağım görünüyor).
İstisna Belgesi verilmezse, red yanıtı gelirse veya 30 gün içerisinde yanıt gelmezse (zımnen red) bu durumda idarenin bu red işlemine karşı dava açmayı düşünüyorum. Forumda / internette bir çok yorum var fakat idare bu görüşlere değil mahkeme kararına uymak zorunda.
Ya TBMM'ye, CİMER'e, Cumhurbaşkanlığı'na binlerce / on binlerce
talep gidecek ve bu konu kısa zamanda düzeltilecek ya da yargı kararı ile hak kazanılacak. Bu şekilde yeni sisteme geçebilmekten başka aklıma gelen bir çözüm yok maalesef. Firma kurunca gelir vergisi konusu maalesef dediğiniz gibi oluyor. Fiş / gider toplamak ile uğraşılmıyor.
Merhaba hocam. Ben de aslında sizin yönteminiz üzerinden ilerlemeyi düşünüyorum ama tam karar veremedim. Sonuçta web adsense üzerinden kazanmamıza rağmen ödemeler bildiğiniz üzere Google Ireland adıyla yapılıyor. Başvuru yapacağımız dilekçede sizin belirttiğiniz yazıları yazıp başvurduktan sonra red yazısının geleceğini düşünmüyorum. İleride olabilecek bir inceleme öncesi müfettiş hesabımıza giren ödemenin kaynağın "Google Ireland" başlığı ile göreceğinden incelemeye çağrılmayacağımızı öngörüyorum. Çünkü incelemeler geçmişte nasıl yapıldı. Google Ireland tarafından yapılan ödemeler takip edildi ve incelemeler başladı. Burada ise ödeme banka hesabımıza Google Ireland ismiyle geldiğinden ve bizde istisnadan faydalandığımızdan inceleme bize ulaşmadan sonlandırılacaktır diye düşünüyorum. İncelemeler bence Google Ireland dışında başka göndericilerden gelen ödemeler için yapılması daha mantıklı görünüyor. Yani hem istisnadan yararlanacağız hem de Google Ireland ödemesi aldığımız sistemde açık açık görünecek. Bu yüzden bir inceleme olabileceğini pek sanmıyorum.
Ama aksi durumda illa ki kazancın kaynağı çok detaylı raporlarla istenirse o zaman dediğiniz gibi mecbur davalarla uğraşacağız. Benim de davalarım devam ediyor.
Yurtdışı adsense üzerinden gelir elde etmekte oldukça riskli görünüyor. Hesap kapatılmaları çok olmaya başlamış görünüyor.
Bu yeni çıkan tebliğde websiteleriyle ilgili bir düzenleme olabilir mi bilemiyorum. Bayağı bir bir başvuru yapan arkadaş olmuş ama bugüne kadar bu tarz başvurulardan olumlu birşey çıktığını görmedim maalesef. Günlük olarak resmi gazete ve GİB internet sitesinde ki duyurulara bakıyorum belki ek bir tebliğ gelir diye ama zor gibi görünüyor.