Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hiç istatistikle uğraştın mı soruna yanıt: 4 yıl ana ölüm hızı, kaba doğum hızından tut pandemi, endemi çetelemesi yaptım. Tüm sağlık eğitimim boyunca biyoistatistik dersleri aldım senin anlayacağın istatistik konusunda eğitimliyim ve bendeniz bir sağlıkçıyım aslında.. Bunu sürekli vurgulamak istemiyorum ama bu konu hakkında yani istatistik hakkında neler olduğunu gayet net biliyorum.

TÜİK verileri 3-5 hastane ile sınırlıyorsa vay halimize.. Desene 3-5 örnek hastane kaderimizi belirliyor.

Bu kadar savunmadan sonra Alman teknolojisine güveniyorum demen aşırı tuhaf.. Türkovac yeterli kadar etken maddeye sahiptir sanıyorum?

Çocuk felci, çiçek ya da tetanoz türevi hastalıkların aşısı olması gayet normal solunum yolları enfeksiyonlarının aşılarını bu konuda övmek yersiz.

Sen aşı olurken sana imzalatılan onam formunu okudun mu hiç? Yeterli veri yok kısmına gayet güzel değinmişler.. Adam diyor ki ölsen kimse sorumlu değil diyor bu sana mantıklı geliyorsa daha konuşmam ben..

Yaşamını yitirenlerin COVİD'den öldüğü mü yazılıyor sanıyorsun? Bas bas bağırıyor uzman kişilikler pnömoni diye.. Pnömoniye çevrilen hasta entübe ediliyor ve kurtarılamadığında ex oluyor. Yani Covid öldürmez zatüre öldürür.. Beni öldürmeyen bir enfeksiyon için de sürekli koruyucu nitelikte aşı neden olayım? Grip olduğunda kişi ya hafif atlatır ya ayakta ağrılarla ya yatarak tedavi alır ya da ölür. Covid'de aynı şekilde ya hafif atlatırsın ya yatarak ya da zatüreye çevirip entübe edilerek (çünkü dispne olur hasta) tedavi edilir ya da ex olur. Subplevral ya da damar travmalarına neden olması da yine pnomoniden sebeptir.

Şunu ekleyeyim.. Aşıdan korkuttuğunuz ve aşılanmayan adamlar virüs kaparsa ne olur? demişsin. Aşıdan korkmuyorum sadece solunum yolları enfeksiyonları için aşıyı yersiz, yetersiz ve gereksiz buluyorum. Ben ve ailem koronavirüs geçirdik hiç birimiz hastaneye gitmedik ve yaşlarımıza göre atlattık. Babam yaş itibariyle daha geç atlattı. Çünkü insan yaşlandıkça hücre yenilenmesi yavaşlar ve vücut antikor üretimi de yavaşlar. Sigara içtiğim halde ben ayakta atlattım.

Benim vurgulamak istediğimin kısaca özeti şu; Semptomları gripten farksız olan bir hastalığın aşısını desteklemek, olmayanlara yasak getirmek, istatistiki açıdan yetersiz ekipman ve tecrübeye sahip bir kuruma güvenmek mantıksızlıktır. Aşının sürekli övülmesi ticari kaygıdandır. Para yatıran firmanın parasını kaldırması gerekiyor.

Bak ben sana görüntülerle savunduğum düşünceyi gösteriyorum adama demişsin ya okuduklarınla karar verme diye ama senin söylediklerin de ona dediklerin gibi.. Bir infografiği var mı? . Bana aşıların yeterli miktarda koruyuculuk sağladığını, ex yaşanmadığını, AŞI OLANLARIN TEKRAR YAKALANMA RİSKİNİN olup olmadığını ve AŞAĞIDAKİ resimde işaret edilen yerin ne demek olduğunu bana ispatlanabilir olgularla sunarsan sevinirim. Bana verilerle gel demek istiyorum. Çünkü arkadaşa söylediğin gibi duyduğun şeyleri yazıyorsun kısmını aynen sen uyguluyorsun. Biz sana satın alan firmaya kadar yani işin ticari boyutundan semptomlara kadar olan tüm mantıksız, eksik ve yanlış bilgileri derleyebiliriz sen savunduğun şekliyle bize resmi olarak derleyebilir misin?

1) İstatikstik bilmen harika. O zaman oradaki 3-5 hastane tabirinin ne demek olduğunu da anyalabilirsin. Örneklem iyi seçilirse tüm evreni açıklayabilecek kadar iyi bir sonuç elde edilir. Senin örneklem seçimine ilişkin elinde ispatlı endişelerin varsa açıkla biz de eleştirelim. Ama dünyadaki ölüm nedenlerinin başında kalp damar hastalıklarının geldiğini iddia etmek için tüm dünyadaki ya da tüm ülkedeki tüm ölümleri araştırmaya gerek yoktur. Orada il il ayrı istatistik verildiğini yazmışım yani korkma 3-5 hastaneden geniş bir örneklem seçilmiştir.

2) Defalarca anlattım ama hala saçma sapan karşılaştırmalar yapıyorsunuz. Gribin bulaş hızı 1.3 covid alfa varyantının bulaş hızı 3. Delta ve Omicron varyantlarının bulaş hızları daha yüksek. Yani covid ağır semptomlar gösterdiği için değil aşırı ölümcül olduğu için değil çok hızlı yayılıp sağlık sistemini çökertebildiği için tehlikeli. Bu hastalığın bulaş hızını düşürmenin 2 yolu var. Ya kapanma ile insanları kısıtlayacaksınız ya da insanları aşılayacaksınız. Yoksa hastalık çok hızlı yayılıyor ve yeterli tıbbi destekle kurtulabilecek bir çok insan sağlık sisteminde yer bulunamadığı için pisi pisine ölebilir.

3) Aşıyı yersiz ve gereksiz bulmanızın hiç bir bilimsel veriye dayanmadığı bir gerçek. Sen hiç bir araştırma sonucuna dayanmayan hiç bir bilimsel karşılaştırmaya dayanmayan fikirler üretiyorsun ve bilimsel fikirlerin önüne sürüyorsun. İsrail'de aşılanma başlayana kadar karantina ve kapanma varken ulaşılan vaka sayıları kısa sürede yaygın aşılama yapıldıktan sonra tüm kapanma ve karantinalar kaldırıldıktan sonra bile düştü. Delta çıkana kadar aşılar hastalığın bulaşıcılığında çok etkiliydi, Delta ve Omicron görünüyor ki aşılılar arasında da belli oranda yayılabiliyor. Ama sıfır aşılı olsaydık vaka sayıları bugün bir kapanma gerektirebilecek kadar yüksek olurdu. Yani aşılar gayet işe yarıyor.

4) Virüsü alıp atlatırım diyenler bu hastalığın konağı olmayı kabul edip salgının devam etmesine neden olanlardır. Yani aşılanmayıp tedbirlere uymayıp virüs kapıp başkalarına bulaştıranlar yüzünden virüs yayılmaya ve öldürebileceği insanlar bulmaya devam ediyor. Aşılanmayanların virüs bulaştırması sonucu ağırlaşıp ölenler aşı olduğu için ölen ya da zarar görenlerden kat kat fazla...

5) Bugüne kadar hiç bir aşının 1 seneden daha uzun sürede ortaya çıkan bir yan etkisi görülmemiş. Bu aşılar 1,5-2 yılda 3,8 milyar insana en az 2 doz uygulanmış. Ve siz hala ileride ortaya çıkabilecek yan etkiler masalı anlatıyorsunuz. Ben de basit kozmetik ürünler satıyorum sorumluluk reddi için benzer bir yazıyı kullanma talimatına yazıyorum. Kullanmadan ürünü kolunun içinde dene reaksiyon alırsan kullanma diyorum ki içerikteki bir maddeye alerjisi olan saçımı döktü diye dava açmasın.

6) Bugüne kadar içtiğin hangi ilaç sana uzun vadede yan etki yapmadığını taahhüt etti? Her ilacın üzerinde sık ve nadir görülen yan etkiler yazar. Ve nadir görülen yan etkilerin bazıları ölümcüldür. Ve o yan etkilerden biri oluştuğunda ilaç firmasından zırnık tazminat alamazsın. Yani bugüne kadar hangi aşı hangi ilaç uzun vadeli yan etkilere karşı sana garanti verdi ki sen bu garantiyi covid aşılarından bekliyorsun?

7) Siz 3 kuruş verip karşılığında bin köfte istiyorsunuz. Hiç bir aşı %100 garanti vermez. Aşılarn etkinlikleri aşıdan aşıya kişiden kişiye değişir. Yani elbette aşı olanlardan birileri hastalanacak, hatta aşılı olduğu halde bu hastalığa yakalanan birileri de ölecek. Ama risk karşılaştırması yapılır. Virüsle temas eden 1 milyon aşısız insandan kaçı hastalanıyor kaçı ağırlaşıp hastaneye yatıyor kaçı ölüyor hesap edilir ve virüsle temas eden 1 milyon aşılı insanla karşılaştırılır. İşte bu yüzden insanlara aşı olun deniliyor. Çünkü bu hastalığı sizin evde aşısız geçiren 3 kişiden istatistik olmaz. Mesela bizim evde kardeşim hastalandı onunla temaslı olmamıza rağmen babam(75 yaşında) ve ben hastalanmadık. Ben de çıkıp aşıların etkinliği en az %66 mı diyeyim?

Sizin gibilerin en büyük derdi her gün bu virüs ile defalarca temas edip aşılı olduğu için hastalanmayan insanları göremiyorsunuz o yüzden görebildikleriniz üzerinden fikir üretmeye kalkıp aşının başarısız olduğunu iddia ediyorsuınuz. Bilimsel araştırma kontrol grubu olmadan yapılmaz.