Çok basit bir hikaye anlatayım.
2011 ya da 2012 de internette bir Amerikalı php scriptine sef url ve otomatik sitemap yaptırmak istiyordu.
o zamanlar sayfalar /index.php?id=34 gibi oluyordu bu sayfayı /custom-url.hml haline getirip otomatik güncellenen bir sitemap yaptım.
Adama ücret olarak 200 dolar söyledim pazarlık etti 150 da anlaştık.
İşi yaptım teslim ettim ve adam ödeme yapacak ama banka transferi yüklü tutuyor.
Paypaldan geri çeker diye güvenmedim bir de o zamanlar paypal bozdurmak için de yüksek komisyon ödüyorduk.
Western Union ile gönder dedim.
Adam dedi ki western union 6-8 dolar komisyon alıyor istersen sana parayı bitcoin ile göndereyim.
Hayatımda ilk kez bitcoin diye bir şey duydum. Bu nedir dedim?
Dijital para, geleceğin parası olacak dedi adam.
Baktım internetten 1 bitcoin 2 küsür dolar. Yani adam bana 70 bitcoin falan gönderecek.
Ama ne bozdurabileceğim bir yer var Türkiye'de ne de bu para ile ödeme yapabileceğim bir sistem.
Ben bitcoinden falan anlamam böyle dijital para mı olur dedim sen 6 dolar komisyonu kes 144 doları western union ile gönder dedim.
70 bitcoini reddeden adam olarak kendimle pek gurur duymuyorum bugün.

Yani bugün metaverse ne olacak diyen arkadaşlar var ya.
Sanal gerçeklik bir gün o kadar gelişebilir ki evinin odasından çıkmadan matrix gibi sınırsız bir evrende gezebilirsiniz.
Ve yatırım yapanlar bir gün bu teknolojinin gerçekleşeceğine ve bu teknoloji içindeki popüler olması muhtemel alanların değerleneceğine inanarak yatırım yapıyorlar.
Bugün 100 dolar 1300 lira ile çok uzun vadeli yatırım yapmak kimseyi üzmez.
Piyango bileti almaktan daha mantıklı bir yatırımdır.

Bakın @radmin 2013 te bitcoin ile ilgili bir makale yazmış.
Altına 10 yorum gelmiş. )))
https://www.r10.net/kripto-paralar/1...oin-nedir.html
Birileri kaçırdık treni 80 dolardan 900 dolar oldu yazmış ))
O gün bitcoin treninin hala yolda olduğunu göremeyen insanlar varken bugün de metaverse treninin nereye gideceğini göremeyen insanlar olabilir mi?
Bugün pek çok insan, bitcoin döneminde forsatı kaçırdıkları için teknolojinin evrilmesi muhtemel olan yeni alanlara yatırım yapıyorlar.

Metaverse yatırımının 2 neticesi olabilir.

1) Koydukları para pul olabilir. Bunun bir benzeri 1990'ların sonunda Amerika'daki web şirketlerine yatırım çılgınlığında yaşandı. Paypal gibi, Google gibi, Amazon gibi devlere para yatıranlar ihya oldular ama sadece tokatlama amacıyla açılmış ve aldığı milyonlarca dolarlık yatırımları hortumlayıp batırıp kaybolan binlerce websitesi şirket oldu. Yani bugün metaverse konusunda ya da nft konusunda yapılan yatırımların bazıları ya da tümü batabilir. O yüzden varınızı yoğunuzu basmak yerine sizi üzmeyecek paraları uzun vadeli yatırım olarak yatırıp unutabilirsiniz.

2) Ya da yatırımınız batmayacak hatta bitcoin gibi bu metaverse evrendeki bazı noktalar da ileride değerlenip bir rant yaracatcak ve bugün yatırdığınız 1000 lira 10-15 sene sonra 1 milyon lira olacak.