caliph adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hesap ortada:
İnşaatı 2.750 TL/m²'ye mâl ettiğini varsayalım. O da imalatlar özensiz göründüğü için. Normalde bu maliyet kalmadı. 160 m² için 440.000 TL inşaat maliyeti var. Arsa payının da kat karşılığı %30 olduğunu düşünelim. (Güngören piyasasını bilmiyorum belki %50'dir, attım oranı.) 160 m² dairenin arsa dahil inşaat maliyeti 630.000 TL oldu. Müteahhit kârının da asgari %35 olduğunu varsayalım. Etti 850.000 TL. Dairenin mimari yapısı facia. İmalat kalitesi ve kat durumu vs. derken elden çıkarmak için 700'e verdiğini söyleyebilirim. Döviz kuru böyle dengesiz ilerlerse sıfır inşaatlarda seneye bu fiyatları da özleyeceğiz. Şu an benim inşaat maliyetlerim 3.500 TL/m²'nin altına düşmüyor örneğin. Yani ben şu anda bu inşaata başlasam bir milyonun üzerinde fiyat çekmek zorundaydım aynı koşullarda. Tabi benim inşaatım bu şekilde olmazdı ama orası ayrı bir konu.

Bu arada @NaTioNaL; görüşlerinizin bir kısmına katılmıyorum. Ev bir yatırım aracıdır. Sıfır evlerin fiyatı yükselirse ikinci el evlerin de fiyatı yükselir. Aslında yükselen de bir şey yok. TL değer kaybettiği için sıfır ev, sıfır araba, ikinci el ev, ikinci el araba, dolar, euro, altın hatta Papua Yeni Gine Kinası bile yükselir. Bütün yatırım araçlarının yükseldiği bir dönemde tabi ki ev fiyatları da artacaktır. Ayrıca "hava boşluğuna örülmüş tuğla" şakanız beni derin derin düşündürdü.
Boşuna düşündürmesin sizi söylediğim hatta HIRSIZLIKTIR dediğim kısmın tekrar üstüne bastırmamda fayda var. Sen bir tane daire yapıp satmıyorsun yaparken ihaleden alıp belki onlarca yapıp sürümden kazanman gerekiyor. Ben ayrıca o ev o parayı hak etmiyor dedim belki 3. katta daha iyi bir ev var. Ben evi kötüledim siz hırsızlığı övdünüz anlamadım. Yine dediğim gibi asgari ücretle kazanan adama üzülürüm bu piyasada. Zira hırsızların hemfikir olduğu bir dönemde yaşıyorlar.