Bu tarz konular kimseye fayda sağlamaz çünkü "tutku" veya "öfke" ile yazılan, yapılan yorumlar rasyonel değildir haliyle kimseye fayda sağlamaz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başarıları ortada. Yaptıkları, fikirleri ve düşünceleri de doğruları ve yanlışları ile her şey açık ve net iken Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü severek veya sevmeyerek, ona olumlu veya olumsuz etki edemezsiniz. Neden beni veya şu kişiyi sevmiyorsunuz diyerek sevmeyen kişilere kimseyi sevdiremezsiniz aynı neden beni veya şu kişiyi seviyorsunuz ki diyerek kimsenin sevgisini azaltamayacağınız gibi.
Başarıları kendisi ve arkadaşları ile birlikte yönetilen ordu, halk ile birlikte açık ve nettir. İstanbul, İzmir ve Hatay gibi önemli şehirlerin kazanılması, düşman işgalinden kurtuluşu, dolasıyla onlarca insanımızın etnik soykırımlara uğramasının engellenmesi gibi net bir başarı var ortada. Fakat toplumumuz ile birlikte oluşturduğumuz yeni dönemde de psikolojik ve felsefi başarısızlıklarımızda oldukça nettir. Başkent Ankara, fakat Türkiye'nin gayri resmi başkenti günümüzde İstanbul. Ankara'dan çok İstanbul Türkiye için çok daha elzem bir şehir yine. Sembolizmden, kişilerin üstünlük siyasetinden bağımsız bir Türkiye düşünülürken Türkiye'de sembolizm bitmedi. Laiklik ile Din ve Devlet'in bağımsızlığı hedefimiz vardı fakat kendi dönemi de dahil olmak üzere Din ile Devlet ayrılamadı. ( Aynı sorun Fransa'da da mevcut. Devlet bir dini yönetemez, yönlendiremez veya hedef alamaz veya bir dini diğer dinlere göre üstün göremez. Bunu bir agnostik olarak söylüyorum )
Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Mustafa Kemal Atatürk vb. isimleri kendimizi kolay bir şekilde tatmin etmek için "övmemizin" veya "yermemizin" onlara etki hiçbir fayda ve zarar vermeyeceği gerçekliğinde yaşamalıyız. Bu insanlar yapabildiklerini potansiyelleri ve istedikleri oranda yapmışlar, yaşamışlar, göçüp gitmişler. Yani bugün yaşasalar bize diyecekleri tek şey "Bizim sizin övgünüze veya öfkenize ihtiyacımız yok. Yaptıklarımızdan, yapamadıklarımızdan doğru sonuçlar çıkarıp daha fazla doğruları, daha iyilerini yapın gelecek nesile fayda sağlayın onlarda sizi konuşsun hatta onlarda sizi konuşmasın onlarda sizin doğrularınızdan, yanlışlarınızdan tarafsız bir şekilde doğru sonuçlar çıkarıp onlarda aynısını yapsın derler."
Ben kendisini seviyorum, doğruları ile birlikte iyi niyetli biri olduğunu bildiğim için. Tek üzüntüm keşke hem kendisi hem toplum olarak daha fazla doğru yapsaydık herkes için daha iyi bir durumda olsaydık her konuda.