Daha ne yapacağımı bilemiyorum, bir sipariş alırken ortalama süreyi, olası sorunları artı eksi zamanı her şeyi ile detaylıca yazıyorum. Ortalama 1 hafta -10 gün teslim süresi verdiğim işte örneğin Cumartesi aldıgım siparişi Pazartesi öğlen soruyor müşteri. "hocam ben size tamamlanınca yazacağım" noktasına gelene kadar da, böyle bir cümle kurmadıgım sürece 2 güne bir yoklama çekiliyor iş ile ilgili. Bu oran %3-5 olsa neyse de, farklı farklı alanlarda verdiğim hizmette %50 nin üzerinde bu durum.
Neden bu kadar sabırsız insanlar? Anlam veremiyorum. Eminim tek işin ben de değilim, her out source işini böyle takip ettiğini düşünürsek de, kendisine de ciddi zaman kaybı.
Pek çok hizmet verdiğim gibi, pek çok hizmet de almaktayım. Olaya hem alıcı hem satıcı psikolojisi ile bakabiliyorum. Yüksek tutarlı bir işse, zaten sipariş geçene kadar gerekli güveni almış olman lazım. 2 günde bir sorgulayacak kadar güvenmediğin bir adama o kadar para vermemelisin. Tutar düşükse, o kadar düşük tutar için psikopat gibi takip etmene değmez zamanına yazık.
Satıcı gözüyle bakarsak da, böyle baskı takipten öte acele ettirmeye gider ki, alacağın işin kalitesi de düşebilir. İş ne olursa olsun, baskı her zaman yaratıcı düşünmeyi, özverili çalışmayı az ya da çok etkilemektedir, boşa dememiş atalarımız "acele işe şeytan karışır"
Ben de mi böyleyim acaba diye kendimi sorguladım, Süreç içerisinde teslim süresi gelene kadar bir defa sorarım maksimum, o da kritik bir müşteri işimse ve sonrasında benim izahat vermem gerekiyorsa, benim tarafımda da kritik bir teslim süresi varsa unutulma, atlanma olmasın diyedir o tek yoklamam da.
Aşama aşama kontrol etmen gereken bir iş olur, müdahil olmak ve beğenmediğin şekilde ilerlemesini izlemek istemezsin o ayrı, zaten böyle bir durumda aklı selim satıcı da sen sormadan ara teslim ya da raporlar iletir. Fakat ufacık ve çok da kritik olmayan siparişlerde bile, 2 güne bir yoklama çeken bu kadar insanın olması bana tuhaf geliyor.
Bunlar daha önce yaşanan kötü tecrübelerden kaynaklanıyor.
İnsanlar işlerinin devam edip etmediğini, zamanında yetişip yetişmeyeceğini kontrol ediyorlar.
Çünkü bu forumda ufak ya da büyük her türlü işte teslim süresi sıkça aşılıyor.
Alıcılar da işi beklediklerini belli etmek için satıcı sıkıştırmanın işe yarar bir taktik olduğunu düşünüyorlar.
Eğer sizin için bunlar zaman kaybı ise, bu tarz sıkıştırma potansiyeli olan müşterilere 2 günde bir mesaj atarak işin durumu hakkında tek cümlelik mesajlar atın.
Böylece müşteri işin devam ettiğini anlayacak ve sıkıştırma ihtiyacı duymayacaktır.