digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu sitemlerin nedenini satır aranızda yazmışsınız.
Ticaretten anlamam demişsiniz.

Siz işinizin felsefesini anlamadığınız için kendinizi Grafiker sanıyorsunuz.
Aslında siz Grafik Tasarımcı değil, Grafik Tasarım satan bir esnafsınız.

Sattığınız hizmeti kendiniz üretmeniz bunun bir ticaret olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
O yüzden kendinizi hassas bir sanatçı olarak değil mantıklı bir tüccar olarak görürseniz daha rahat edersiniz.

Karşı tarafın söylediği ve yukarıda saydığınız klişe ticaret geyikleri sizi rahatsız etmemeli.
Tam tersine sizin de bu klişelere karşı kendi klişeleriniz ve yanıtlarınız olmalı.

Ticaret yapıyorsanız ticaret felsefesine ve kurallarına uygun olarak hareket etmeli, bu itiş kakışlı pazarlık süreçlerini yönetebilmelisiniz.
Siz pazarlık süreçlerini yönetmek yerine bunu kişisel algılayıp karşı tarafın fiyatı düşürmek için öne sürdüğü saçma iddialardan alınganlık yapıyorsunuz.

Yaptığınız işin bir ticaret olduğunu ve bir sanatçı ruhu ile değil tüccar ruhu ile iletişim kurmanız gerektiğini unutmayın.
Ya da ticari süreçleri yönetecek bir platforma girmek ya da ticari işleri yönetecek bir ortakla çalışmalısınız.
Böylece siz sadece yaratıcı iş üretimi süreci ile uğraşırsınız ortağınız da sizin daha çok kazanmanız için gerekli ticari faaliyetleri sürdürür.

Bu mesajı yazmamın nedeni bir çok yazılımcı ve tasarımcı arkadaşın ticaret yaptığını farketmeyip yaptığı işi tasarım ve yazılım sanması.
Sonrasında da ticari pazarlık süreçlerinde yaşanan son derece olağan sohbetlerden alınganlık duyuyorlar.
Mal ya da hizmet satan malının veya hizmetinin iyi yönlerini öne çıkararak fiyatını arttırmaya çalışır.
Mal ya da hizmet satın alan da malın veya hizmetin eksik yönlerini öne çıkararak fiyat kırmaya çalışır.
2 taraf da kendi karını maksimize etmek istiyordur.
Karşınızda karını maksimize etmek isteyen bir tüccar varken bu kişiden sizin işinizi, sektörünüzü, hizmetiniz överek sizin karınızı maksimize etmesini beklemeyin.
Yorumunuz için teşekkür ederim.

İşimi satmam ile ilgili her hangi bir problemim esasen yok. Benim herhangi bir alınganlığım da yok. Bu alınganlık değil.
Benim tek derdim yukarıda bahsetmiş olduğum şekilde, alıcıların değersiz yöntemlere baş vurarak üç kuruştan kar etme çabası. ben bunun ne etik olduğunu, ne de sizin dediğiniz gibi''olağan durum'' vasfı taşıdığını düşünmüyorum.

Yazdıklarınızın çoğuna katılmakla beraber, kartılmadıklarımda var. Yorumunuz için tekrar teşekkür ederim.