Merhaba, sabah uyandığımda bir şey düşündüm, diyelim birisi size gelip "İzmire gitmek ister misin?" diye soru soruyor. Siz ne cevap verirdiniz? Evet ya da Hayır. Fakat şöyle bir şey var her ne kadar hepimiz bu evet ya da hayır demeyi irade sansakta neden evet dediğimiz veya neden hayır dediğimiz daha önemli. Neden hayır dediniz? "birisi" dediğim kişiye güvenmiyor olabilirsiniz bu sizin geçmişte yaşadığınız sorunlardan ötürü güven sorunu çekmenize sebep olur. Eğer herkes güvenilir olsaydı bu sorunu yaşamazdınız, veya Zaten İzmirde olabilirsiniz? bu durumda yine sizin aslında bir düşünceniz yok. Bütün aklınızdan geçenler geçmişteki yaptığınız yorumlamaya dayalı, verdiğiniz kararlar yine ve yine geçmişteki yaşantınıza bağlı. Bu durumda iradeyi nasıl kazanabiliriz? Geçmişteki her düşüncem aslında şuanı etkiliyor ise (örneğin birisine güvenip dolandırıldınız diyelim, başkasına aynı güveni verir miydiniz? güvenmenizin sebebi insanları toz pembe görmeniz ve aynı şekilde güvenmemenizde insanları toz pembe şekilde görmemenizden kaynaklanıyor, bu durumda aslında sizin bir düşünceniz olmuyor tam aksine geçmişteki yaşadığınız şeyler yüzünden bunlar yaşanıyor. Diyelim ki bu yazdığım yazıyı okuyup bir dolandırıcıya güvenip beni haksız çıkarmak istedin. Bu durumda da benim yazdığım yazı yüzünden sen karar veriyorsun.) ben karar verirken nasıl bu kadar emin oluyorum?