Dediginiz hakikaten dogru bilmiyorum belki de tesaduf ama dogru oldugu kesin. 80 lerden sonra burjuvaziye ozendiren cok fazla dizi film vs cekildi hala de cekiliyor. Ama benim anlamadigim boyle bir amaclari ve cikarlari neden olsun? Kahvehanedeki cip muhabbetleri gibi bir sey oldugunu sanmiyorum. Yani buyuk sirketler para veriyor boyle diziler ceksinler diye gibi. Mutlaka iki tarafin mantikli ve yasal cikarlari olmali.
Mesele tek başına bir iki şirketin "ağa dizileri çekin" diye para vermesi değil hocam. Kültür dediğimiz şey sonuçta bir üst yapı kurumudur, ve bir toplumda kültürel yapıyı da sınıf mücadelesinin seyri belirler. İşçi sınıfı örgütlü olduğunda, işçi sınıfı mücadelesi yükseldiğinde bu kültürel üst yapıya da yansır. Ama işçi sınıfının örgütsüz, sınıf mücadelesinin burjuvazi lehine rahat olduğu bir durumda tüm diğer üstyapı kurumları gibi, kültür alanı da tamamen yönetici sınıf tarafından, yani burjuvazi tarafından belirlenir. Burjuvazinin en temel amacı şudur "toplum sınıflardan oluşur, bir yanda çalışan emekçi sınıflar, diğer yanda emek sömürü yaparak, çalışmadan tüm zenginliklere sahip olan burjuvazi" fikrinin üstünün örtülmesi, karşıtlıkların başka kimlikler üzerinden kurulması (Türk-Kürt, Alevi-Sünni, göçmen karşıtlığı, milliyetçilik, başka uluslara karşı düşmanlık vb") gibi yöntemleri denerler. Sosyalist ideolojinin toplumsallaşmasını ve işçi sınıfının "sınıf" kimliği ile örgütlenmesini, sınıf bilincinin baskılanmasını, üzerinin örtülmesini amaçlayarak her şeyi yaparlar. Bunu televizyonlardan, basılı yayınlardan, toplumsal ajanları üzerinden, kültür sanat vb üstyapı kurumlarından... her yandan yayarlar. Bırak bir iki dizi çektirmeyi, adamlar iktidarlarını korumak için atom bombası atar, milyonlarca insanı hatta milyarlarca insanı öldürebilirler... Geçmişte çok büyük katliamlar ve savaşlar çıkarıldı kapitalistlerin iktidarını korumak adına... Tv, basın yayın organlarının fonlanması, kimi yazarların özel olarak poh pohlanması (Orhan Pamuk vb), akademi ve düşünsel üretim alanlarında ideolojik hegemonya kurulması vb hepsi bir bütünün parçası... Erdoğan neden üniversite rektörlüğü için yapılan seçimlerde en çok oy alan adayı değil de en az oy alsa dahi kendi adamlarını atıyor! Çünkü siyasal islamcı bir ideolojik hegemonya kurması lazım akademi üzerinde...