oxside adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Özünde güzel ancak sosyolojik anlamda kimsenin dile getirmediği bir gerçek var. Köy enstitüleri topluma statü atlatmıyor arkadaşlar. Yani mezun olunca yine köyde en az 20 yıl çalışmak zorundasın. Muhtemelen yine çocukların köyde doğacak. Senin ve çocuklarının dünyası ve vizyonu yine hep o köy kadar kalacak
Toplumları geliştiren en büyük etken statü atlamalarıdır. Mesela İlber Ortaylı en az 3 neslin üniversite okuması gerekiyor derken Celal Şengör bunun için 4 diyor.
.

İlber Hocanın ve Celal hocanın dediklerine katılıyorum. Fakat bahsetmiş olduğunuz konuyla uzaktan yakından alakası yok. Köy Enstitülerinden mezun çok sayıda aydın vardır.

Bahsetmiş olduğunuz o iki hoca şuanda Türkiye'de üniversite vasfı taşıyan tek bir üniversitenin olmadığını köy enstitülerinin içinin çok daha dolu olduğunu anlatırlar. Ayrıca bu endüstriler köye ve köylüye köylünün eğitimine çok fazla katkı sağlamışlardır. Şuandaki içi boş eğitim sisteminden çok daha kaliteli mezunlar vermişlerdir. Günlük hayatta da işlerine yarayacak birçok donanıma sahip olarak ayrılmışlardır bu okullardan.

Bu köy enstitülerinin eksikleri illaki vardı. Mevcut eğitim sistemimizin olduğu gibi .... Geliştirilerek devam edilip köylüye daha fazla hizmet sağlanabilir. Şehirlere göç bu safhada olmaz üretim bitecek noktaya gelmemiş köylüler cahil kalmamış olurdu.