Bu cevap, konu sahibi tarafından kabul edilebilir bir cevap olarak işaretlendi.
Kendi keyfi isteğinle işten çıkmak için ne yapmalı? 15 gün ihbar süresi var ama bunu yazılı vermek yeter mi nasıl resmileştirebiliyoruz çünkü işveren eleman bulacağım bekle deyip sürekli oyalayabilir bunu engellemek için ne yapmalı?
İstifa bir irade beyanıdır. Beyan tarihi odak noktası olup o tarih baz alınır. İş hukukunda sözlü beyandan ziyade yazılı ispat çok önemlidir. Aksi halde işçinin iradesi kolayca fesada uğratılabilir işverence. Tmm geçelim derin hukuki terimleri 😊
İstifa edeceğiniz üzerinden ilerlersek el yazınızla işverene hitaben yazacağınız iki satırlık, üzerinde tarihte bulunan bir istifa yazısı ve bunun işverene iletim tarihi itibariyle iki haftalık (kıdeminize göre 4-6 hafta da olabilir, internetten bkz) ihbar süreniz başlamış olur. Belgeyi iki nüsha hazırlayıp bir nüshasında insan kaynaklarının alındı kaşesini ve imzasını da vurdurabilirsiniz, (ki genelde imza atmazlar korkarlar), ya da PTT iadeli taahhütlü de gönderebilirsiniz. İşyerindeki güven/güvensizlik ortamına göre seçeneği siz belirlersiniz. Ya da bir şahit ile birlikte yetkiliye verirsiniz. Ama ben en sağlamcıyım, işyerine güvenmiyorum, evrağı almadım, etmedim asla dedirtmeyeceğim! Diyenlerdenseniz bir ücret karşılığında noter kanalıyla da gönderebilirsiniz. Noter işlem tarihi itibariyle süreniz başlar (almadım görmedim duymadım ulaşmadı vs deme lüksü hiç yok)
İhbar sürenizin bitiminde işyeri eleman bulsun-bulmasın siz ceketinizi alır çıkıp gidersiniz, bağlamaz.
Bu arada günde iki saat yeni iş arama izniniz de olacak yasal hak olarak, onu da toptan en sonda kullanacağınızı yazılı belirtebilirsiniz. Hatta kullanmadığınız yıllık izin varsa içeri de nakden son maaşınızda o da ödenmeli. Yani baya bi dallı budaklı işler, ama aslında her çalışanın bilmesi gereken prosedürler.
Maalesef ülkemizde 70 yıldır cahiliyeye yatırım yapıldığından hiç iş hukuku, sigorta hukuku, anayasa hukuku vb derslerin yanından dahi geçilmiyor liselerde...
Umarım yardımcı olabilmişimdir.