cagataysahin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam çatlaktan ziyade demir endişelendiriyor beni, o demirler un gibi kırılıyor. Yani binanın her yeri böyle değildir diye düşünüyorum ama, o demir yoksa bina nasıl ayakta kalacak?
Deprem testleri de çok pahalı sanırım, o açıdan büyükler izin vermez diye endişeleniyorum. Dedem 81 yaşında ve laf dinleyebilecek bir insan pek değil.
maalesef 99 depremi öncesi kullanılan o zamanın yönetmeliklere uygun bile olsa beton ve demir kalitesi zaten çok kötü, bi de banyoda ya da tesisatta su kaçağı varsa demirin bu hale gelmesi normal. muhtemelen binanın su alan kısımlarında demir bu şekildedir. banyo ve tesisat su kaçırıyorsa emin olun su çok rahat her yere dolaşıyor. ve binanın taşıyıcı sistemine uzun vadede çok ağır hasarlar veriyor. o yüzden en azından tesisatı kontrol ettirebilirsiniz. banyoda kaçak var mı onu kontrol ettirebilirsiniz. çok pahalı olacağını sanmıyorum. ama ülkemizdeki kara cahil tesisatçılar bi yeri düzelteyim derken binanın önemli taşıyıcı sistemlerine zarar da verebiliyor o konuya da dikkat etmelisiniz.

ben gölcük depremini yaşamış ve şuan gölcük'te yaşayan bi mimarım. ama daha böyle binalar için deprem testi yaptırıldığına şahit olmadım. o yüzden nasıldır, ne kadar tutar bilmiyorum.