Merhaba arkadaşlar hayırlı geceler, ben uzun yıllardır web tasarım, seo, e-ticaret, sosyal medya gibi işler yapıyorum.. Pandemi başladığından beri psikolojik, maddi ve manevi olarak çoğumuz etkilendik ve etkilenmeye de devam ediyoruz. Pandemi başından beri evden çalışıyorum. Pandemi öncesine göre işlerde neredeyse %60-70 oranında gerçek bir düşüş var (bende). Bazen iyi işler geliyor ancak ödeme noktasında ya vade isteniyor ya da geri dönüşü yapılmıyor. Ekonomik olarak sınırları geçemediğim için daha fazla kitleye ulaşabilmek için yatırımlar şu an için yapamıyorum. Evde çalışmanın da bir noktada tetiklediği kayıplar var diye düşünüyorum. Gün geçtikçe ve iş/maddi sıkıntıları arttıkça artık ben de bunalıma yavaştan girdiğimi ve psikolojik olarak etkilendiğimi görmeye başladım. Piyasadan alacağım 5-10 bin tl var ancak yukarıda da dediğim gibi ödeme noktasında sıkıntı yaşadığım yerler var. 1 haftadır 25 30K kredi çekip bir ofis kurup hem dijital hem de fiziksel olarak (broşür, kartvizit vb.) reklam yapayım diyorum. Şu an gelmeyen bir gelire güvenip kredi borcuna girip bu işe girmek ne kadar mantıklı? Düşünüyorum evet mantığı yok, kredi taksitleri ortalama 950 - 1100 TL civarında 36 ay boyunca. Ya işler yolunda gider aylık en azından 4-5 bine sabitlerim diyorum ya da işler yolunda gitmez perişan olurum diyorum. Bu noktada devlet destek veya teşviklerinden yararlanıp eleman, ofis giderleri vb. gibi desteklerden de faydalanıp bir şeyler yapmak istiyorum. Hali hazırda müşteriler mevcut ancak aylık sabit tutarlar üzerinden çalıştığım bir müşteri kitlesi yok. Yaptığım işlerde her zaman titizlikle ve profesyonelce hizmetler veriyorum. Faturasız ve sözleşmesiz asla hizmet vermiyorum. Hatırı sayılacak bir düzen kurdum ve sistematik olarak işlerimi yürütüyorum. Ederinden fazla ücretler almıyor, altında da teklif edilen rakamlara hizmet vermemeye çalışıyorum. Piyasada 100 TL'den kurumsal site yapan, 300 TL'ye e-ticaret yapan, 20 TL'ye logo çizenler var oldukça bizler de kayıp yaşamaya mahkum edildik. Bir web sitesine ortalama olarak 15-20 gün ayırıyor ve 1 siteye mesai yapıyorum. Kaliteli bir iş çıkartmak ve altına imzamı atmak için tabiri caizse hunharca çalışıyorum. Bugüne dek hiç olumsuz dönüş almadım, aksine hep olumlu dönüşler ve sonuçlar aldım. Ankara'da hatırı sayılır müşteri kitlem mevcut. Yüzdelik dilim üzerinden kendimi ve markamı değerlendirdiğimde %70 oranında ilerleme kaydettiğimi görüyorum. Artık bir şeyler yapıp piyasanın içerisine tam anlamıyla açılmak istiyorum. Hedeflerim ve düşüncelerim büyük, ancak heves noktasında kırılmaları fazlasıyla yaşamaya başladım.
Böyle bir krizin içerisinden nasıl çıkacağımı neler yapacağımı/yapabileceğimi bilemez oldum. Deneyimli arkadaşlarımın/abilerimin tavsiyelerine ve fikirlerine çok çok ihtiyacım var. Herkesin ilgisine ve alakasına şimdiden teşekkür eder hayırlı geceler dilerim..