İnsanlarda bu basiretsizlik ve hızlı/kolay para kazanma hırsı varken teknoloji ile alakası olmayan kişiler bile bir yolunu bulup kriptoya tüm parasını basar. Öyle bir ülkede yaşıyoruz. Neden dünyada sıralamalara tepeden giriyoruz sanıyorsunuz?

ademsahin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Türkiye'de hala bilmediği ya da güvenmediği için online alışveriş yapmayan milyonlar varken kripto paraların genele yayılma ihtimalini düşünmek bile fazlasıyla ütopik hocam.
Her şeyin bir ilki vardır Hocam. Vatandaşın tüm nitelikli doIandırıcıIık türlerini anlaması, önlem alması ve tedbirli davranması beklenemez. Devletin önleyici, denetleyici ve cezalandırıcı olarak sorumlulukları vardır. İnsanların bireysel olarak güçlerinin ve iradelerinin yetmediği konularda devletler "insanı yaşatmak için" var olmak zorundadır. Aksi halde şu anda olduğu gibi devletlerden daha organize ve güçlü yapılar bireyleri özgürlük adı altında sömürmeye devam edecektir.

Aytmatov adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ben hayatımda böyle saçma bir şey okumadım. Vatandaşın bilme zorunluluğu yok ne demek Kripto paraya yatırım yapabilecek seviyedeyse en azından okuma yazması olan, internet kullanmayı bilen biridir. Açıp "oku"yacak. Biz insanların üzerinde devletin etkisi minimum olsun diye uğraşıyoruz adamlar devlet vatandaşın yerine düşünsün diyor
Ayrıntılı yorumunuz için teşekkür ederim. BTCturk 2016 yılında faaliyetlerine son vermek zorunda kaldı. Madem merkeziyetsiz bu paralar neden borsalar devletlerin kanunlarına tabii. Dediğiniz gibi insanla ilgili olan her şey denetlenebilir. Devlet uzun bir süre bu durumu görmezden geldi ancak şimdi denetleme yetkisini kullanmak için çok geç kaldı.

Devlet denetleme görevini yerine getirsin ve şimdiye kadar bu sorumluluğunu yerine getirmediği için bu hırslı ve basiretsiz kişilerin zararını her ne kadar etik olmasa da karşılasın.

Devletlerin veya şirketlerin yönetiminde olacak kripto paraların daha az risk taşıyacağını düşünüyorum.

Frekans adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merkeziyetsiz finans, devletler üstü teknoloji, takip edilemiyor, yeni dünya deyip ama o şöyle twit attı, bu böyle manipüle etti diye tutuklansın diyenler oldu. Yok devletler neden yasaklıyor, yatırımımıza yazık oldu diyenler oldu. E hani devletler üstü teknolojiydi, hani kimse müdahale edemiyordu.

Bence de kesinlikle devlet kesinlikle kimsenin zararını karşılamamalı hatta kazanandan vergisini de diğer ülkeler gibi almalıdır, yasa dışı ödemelerde kullanılmasın diye takip de etmelidir tüm ödemeleri. Ki zorunlu işletmesini kapattığı insanlara yardım edemeyen devlet kripto para piyasasından zarar edene hiç para vermez. Ne resmi kayıtlı bankalar ne borsada işlem gören hisseler ne resmi şirket olarak işleyen ponziler battı da kimseye para vermedi, buna mı verecek?

Adı üzerinde yatırım, vergisi ödendikten sonra kar ve zarar yapana aittir. Örneğin altın alınır, dünya güllük gülistanlık olur, ticaret tıkır tıkır işlerse altın düşer, borsalar çıkar. Dünya savaşı olur, pandemi olur vs. altın uçar borsalar çakılır. Bu da böyle basit bir yatırımdır, devletler yasaklayana veya regülasyon getirene kadar devam.

Herkes kendi açgözlülüğünün ya da şansının kurbanı ya da kazananı oluyor.
Benim milyon seviyesinde para kazanan tanıdığım da oldu, para kaybeden de.
Kaybedenlerin en büyük iki sebebi var, piyasaya çok geç girmeleri ve hep panikle hareket etmeleri.

Şubat 2021'de de yazmıştım aşağıdaki gibi ve daha o noktada bile değiliz, haberleri geldi sadece.
"Devletler tarafından ilk regülasyon veya yasaklama haberi geldiğinde bir daha bu fiyatları mumla arıyor olabilir herkes.
Bkz : https://www.r10.net/1079442964-post9.html

Bu da Ocak 2021'de yazdığım mesajdan bir kısım;
Şahsi görüşüm; yakında tüm dijital para birimlerine keskin bir düzenleme gelecektir.
Bu kadar büyük paralar dönen bir aracı transferi kesinlikle bırakmaz devletler. Eskiden çok dikkat çekmiyordu ama şimdi odak noktasında. Herkesin kendi para birimini ve sınırsız basımını yapabildiği düzen hiçbir devletin işine gelmez.

Sonra karşılıksız coin basımlarına dikkat çekecekler ve regüle edecekler veya tamamını yasa dışı ilan edebilirler. Hiçbir kripto para borsasının, bankanın ve işletmenin kabul edemeyeceği dijital para birimleri de hızla çökecektir. Sonrasında blockchain aslında iyi bir şey, transferi kolaylaştırıyor deyip daha düşük maliyetlerle transferi sağlayan ama takip edilebilecen sadece devletlerin kendi çıkardığı ve kendi para birimlerine eşdeğer stabil coinler geçerli olacak. Devletin merkez bankasına bağlı USACoin, TRCoin gibi.

Bkz : https://www.r10.net/1079135890-post37.html

Dünyada 180 tane resmi para birimi var, şu an itibarıyla 10.000 tane kripto birim var. Herkesin parasını basabildiği dünya düzeni hangi devletin işine gelir?

Ayrıca ilk kripto olan Bitcoin'in bile çıkış amacı şu haliyle değil, işlem ücreti az, hızlı ve merkeziyetsiz bir ödeme aracı olarak çıkacaktı, herkesin para kazanmak için girdiği bir ponziye döndü. Açın PDF'in Türkçe çevirisini okuyun, isterseniz;
https://bctr.org/wp-content/uploads/...7e_bitcoin.pdf

Daha yeni başlıyor yasaklar, vergiler ve regülasyonlar. Bu piyasayı daha çok sallayacaklar. Yasallaşırsa, regülasyonu sıkı olmazsa da çok yükselir ama benim tahminim düşeceği yönünde. Yatırım tavsiyesi değildir. Siz yatırımlarınızı dikkatli yapın. Sonra üzülmeyin.
İlk konuda da belirttiğim üzere kripto paraya tek kuruş yatırmadım, kumar oynamam ve dolayısı ile bir kaybım bulunmuyor. Okuma yeteneklerinizi gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

hibravez adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Maxigeyik desem değil, 1 yıldır covid belası ülkemizde daha adam akıllı aşı bulunamıyor / kapanma yapılmıyor. Beyefendi kumar oynayıp kaybetmiş, zararı devlet ödesin diyor. Ciddi ciddi merak ediyorum siz ne kullanıyorsunuz?
Sanırım bu konuyu okuyanlar arasında beni bir tek siz anladınız Hocam. Teşekkür ederim.

iyi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
devlet vatandaşını korumakla yükümlüdür, uyarmakla yükümlüdür, yol göstermek ile yükümlüdür, önlem almakla yükümlüdür. Hükümet ile devleti karıştıran arkadaşlar var. Konuyu açan arkadaş haklı.

devletçilik,
halkçılık

tekrar okumanızı öneririm.
Ben devlet dediğimde, arkadaşlar Birleşik Devletler'den bahsettiğimi sanıyorlar. Birleşik Devletler uluslararası şirketler ve organizasyonlar tarafından yönetilir. Bu kuruluşlar "insanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışından bihaberdir ve böyle bir yönelimleri de bulunmamaktadır. Ancak anayasamızda devletimizin sosyal bir devlet olduğu ve vatandaşlarına karşı sorumlulukları bulunduğu detaylı biçimde ele alınmıştır.

Size bir sır vereyim; devlet zaten dolaylı olarak kripto para veya başka bir yolla düşkün duruma düşmüş vatandaşının çeşitli ihtiyaçlarını sizin vergilerinizle karşılıyor. Bu durum daha yaygınlaştığında vergilerinizin daha büyük bir oranı bu basiretsiz kişilere harcanacak. Ve siz bunun henüz farkında değilsiniz.