madredeus adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Zengin olmayı yıllar yılı hiç önemsemedim, geçinebilmek yeterliydi benim için fakat son birkaç yıldır özellikle gittikçe artan giderler, ailedeki sağlık harcamaları ve üzerine pandemi nedeniyle "daha fazla para kazanma"ya sizin gibi ben de kafa yordum ve epey incelemeler yaptım. Enerjiye katılıyorum ama enerjiniz tek başına yetmez, çevrenizden enerjinin bloke de olmaması lazım ki genelde bizim en büyük sorunumuz bu. Kendine inanmak, yaptığı işe inanmak ve ilerlemeye çalışmak elbette çok önemli ve her şeyin başı ama tek başına yetmesi için içsel olarak tam bir dengede olabilmek ve bu ortamı sağlayan bir yerde olmak gerekiyor. Aynı anda bir sürü sorunla uğraşırken daha çok para enerjisi oluşturamazsınız, oldu da anlık oluştursanız bile devamlılığı olmaz yani para enerjisini çekebilmek için bir devamlılık da gerekiyor ve o devamlılığı sağlamak için bir alan/zaman oluşturmak. Kendimize zengin olma alanları açmamız gerekiyor. Bir ara hiç para harcamamaya çalıştım, her tlyi biriktirmeye ama bu beni çok strese soktu, süreç çok yavaş göründü gözüme ki zengin olmak için harcamaları kısmak ve para biriktirmek önemli bir kalem. Ama tüm geleni biriktirmeye çalışınca bu sefer de kıtlık bilincine giriyor ve para enerjisini yine kaçırıyorsun bunu farkettim

Yani bu işin formülü var, para biriktireceksin ama kazanacaksın da, yatırım da yapacaksın, risk de alacaksın, girişimci olacaksın, sürekli deneyeceksin, arada zarar da edebilirsin, çok plan program analiz yapacaksın ve yeni veriler geldikçe sürekli onları bazen güncelleyecek bazense baştan aşağı değiştirecek ya da iptal edeceksin, ruhunu korkulardan arındıracaksın, kendini sürekli geliştireceksin, çok çalışacaksın hatta spor yapacaksın, sağlıklı besleneceksin, sosyal iletişimini güçlendireceksin, yeri geldiğinde vermeyi de bileceksin denge sağlamak için hep bana hep bana olmayacaksın vs vs...

Yani bu formül, çok sayıda bileşenden oluşuyor. Şanslı olanlar, bileşenleri kendi başlarında ya da aile, yakın çevre vs. aracıyla erken yaşlarda öğrenenler ya da içine doğanlar...

Evde bilgisayar internet olan, bilgi+deneyim+hoşgörü sahibi destekleyici bir ailesi olan, okulda bilgisayar+internetle gören ders çocuklara internet üzerinden işler yapmak, bilgisayar kullanmak çocuk oyuncağıdır, teklemeden ilerlerler, daha ergenlikte çok başarılı projeler üretebilir, milyoner bile olabilir. Ama hiç kullanmamış bilmeyen hayatında internet bilgisayar olmamış birinin bunları öğrenmesi, bir proje ortaya çıkarabilmesi vs. zaman alır benzetmesiyle düşünebilirsiniz bunu. Yani bir şans faktörü mevcut, bu insanlar bilgi ve deneyim olarak farklı yerdeler, bu yüzden geriden gelen daha fazla çalışmak, yorulmak, denemek ve eski kalıplarını/korkularını yenmek zorunda.

Burada aslında asıl yarış zamanla yapılandır, doğru yolda daha hızlı başarılı olabilmek mesele, daha kısa zamanda daha fazla ilerleyebilmek için. Ünlü deyimdeki gibi: "İmkansız yapılabilir (zenginlik) sadece zaman alır."

Bu yüzden beklemek yavaşlatır, sürekli hesaplamak ve küçük de olsa devamlı ilerleme hamleleri yapmak, bunun fırsatlarını araştırmak, bazen bulmak bazen de deneyerek oluşturmak gerekir. Sizin anlattığınız örnekler de bunu yapıyorlar aslında.
Söylediklerinizin hepsine katılıyorum. Benim anlattığımdan farklı birçok ince detayı vermişsiniz. Baştan sona ilgiyle okudum. Teşekkür ederim.