benim şehrimde bu durumlarda uygulama şu şekilde oluyor;
sizin binanız yan parsele tecavüz ettiyse, yan parsel tecavüz edilen kadar miktarı ifraz ediyor. kendi parselinde yapılaşıyor. ifraz edilen o küçük parçaya belediye el koyuyor. sizin binanız yarın bir gün yeniden yapılaşmak isterse o küçük parçayı belediye size satıyor. yani kârlı çıkan tek taraf belediye oluyor

yasal mı? bence değil.
adil olan uygulama nasıl olmalı? eğer sizin binanızın da yeniden yapılaşma düşüncesi varsa; sizin binanız da müteahhit firma ile (aynı veya farklı müteahhit) anlaşır, sizin binanız da yıkılır. yeniden yapılaşma esnasında herkes kendi arsası sınırları içerisinde kalmış olur.
bu arada eskiden yapan müteahhiti suçlamak ne kadar doğru bilmiyorum. eskiden gps vs kullanılmıyordu. eski ölçümlerle yeni ölçümler arasında hep fark oluyor zaten.