Böyle bir konuya nasıl girilir, nasıl anlatılır bilemiyorum. Olur ya bazen içinde bulunduğunuz durumu kelimelere dökmekte zorlanırsınız veya aktaramazsınız. İşte aynen öyle bir durum bu da. Elimden geldiğince aktarmaya çalışacağım.
Son zamanlarda Türkçe'ye çok yabancı hissetmeye başladım. Yabancı hissetmekten kastımı biraz açayım. Günlük hayatta kullandığımız çokta önemsemediğimiz veya üzerine düşünmediğimiz kelimeler bazen boş anlarımda çok garip gelmeye başladı. En yakın örneklerinden biri dün mutfakta sigara molası vermişken "İstanbul" isminin ne kadar garip olduğunu düşündüm. Tabii bu yazıyı okurken size öyle gelmeyecektir. Ama dikkatlice kelimeyi heceleyecek ve gözünüzün önüne getirecek olursanız, kelime ile bağdaştırılan şeye ithafen çok garip durduğunu fark edebilirsiniz. Ya da bilmiyorum sadece bana öyle geliyordur. İstanbul gibi bir çok ismin, kelimenin aslında çok garip duyumlara sahip olduğunu fark etmeye başladım. Kendimi bildim bileli yabancı dizi izler, her dilde içerik tüketirim. Dolayısıyla farklı bir dile uzun süre maruz kalmak mı bunu tetikledi emin olamıyorum.
Başka bir örnek ile daha da açayım. Mesela hiç düşündünüz mü, Türkçe bilmeyen bir insana Türkçe'nin duyumu nasıl geliyordur? Düşününce çok garip geliyor. Türkçe'nin içinde bulunduğu dil ailesi buna dahil mi bilmiyorum ancak dilimizde kelimeler ek alarak kendi başına koca cümleler oluşturabiliyorlar. Mesela tekil -yor ekinden örnek vereyim.
Gel-i-yor-um (Geliyorum)
Gid-i-yor-um (Gidiyorum)
Yap-ı-yor-um (Yapıyorum)
Sev-i-yor-um (Seviyorum) Bil-i-yor-um (Biliyorum) vb.
Fark ettiniz mi bilmiyorum ama dışarıdan bakan biri sadece ses olarak "yorum" duyuyor. Yani aslında her şeye "-yorum" diyoruz

Benzer eklerde benzer şekilde, ekleri alan kelimeler eklerin yanında ses olarak pek yer kaplamıyor. Bence bu nedenle Türkçe çok zor bir dil.
Bahsettiğim yabancılaşmadan kastım bu. Konuştuğum dili duydukça çok garip gelmeye başladı. Bu durum ne kadar önemli veya önemli mi bilmiyorum ama burada bahsetmek istedim. Acaba bu konuda benim gibi düşünen veya benim gibi
bu hisse kapılan var mıdır merak ettim.