Forum üzerinde firmanın bir yetkilisi olduğunu bildiğim için durumu burada anlatmak istedim. Alastyr üzerinde 59 tane domain adresimiz, 2 tane resell hizmetimiz 3 tane ssl sertifikamız 8 tane de hosting hesabımız mevcut. 2-3 ay önce bir domain adresimizin 5 yıllık yenilemesini gerçekleştirdik (com.tr) Domain yenilemesi yapıldıkta sonra panel üzerinde 2026 ödeme tarihi görülmesine rağmen whois sitelerinde domain süresi 01/02/2021 şeklinde görünmekteydi. Domain adresini yenilediğimiz firma durumu bize ilettiğinde whois sitelerinin yanlış bilgi verebileceğini bazen güncelleme sorunu yaşadıklarını panelde görünen 2026 tarihine kadar domain adresinin yenilendiğini söyledik. Müşterimiz de bize inanıp fazla üstünde durmadı. Dün gece itibariyle domain adresi duraklatıldı ve müşterimiz bize sitesine erişemediği bilgisini geçti. Yine sorunun domain olmadığını hosting tarafında problem olduğunu söylemeye devam ettim ama içime de bir kuşku düştü. Alastyr tarafını aradığım zaman domain adresinin aktif olduğunu söyleyen yuvarlak bir cevap aldım. Aldığım cevap domain adresiniz şu an aktif biz bakıp size dönelim şeklinde. Baktım dönen kimse yok nic.tr tarafına konuyu aktarıp sorunun ne olduğunu sordum. Aldığım cevap tam olarak şok ediciydi, domain yenilemesi daha yarım saat önce yapılmıştı. nic.tr tarafına aracı kurumun 2-3 ay önce yenilemesini yaptığını söylediğimde konuyu lütfen aracı kurumunuzla görüşün alan adınız yarım saat önce yenilendi tarzı bi cevap aldım. (yazışmaların ekran görüntüsü mevcut)
Saat başı gelince site açıldı alastyr tarafından aldığım mail tam olarak şu şekilde.
Merhabalar Faruk bey, Teşekkür ederim iyiyim umarım sizlerde iyisinizdir. Arka planda gerekli düzenleme gerçekleştirildi. Alan adınız ile ilgili bir problem bulunmamaktadır. Sağlıklı bir hafta geçirmenizi rica edeceğiz.
Alastyr insanların ödemelerini alıp domainlerini yenilemiyor demek istemiyorum bu itham ağır olur. Kendileriyle de uzun süredir çalışıyorum ama bu yaşadığımız durum mide bulandırıcı. Üstüne tarafımıza bu şekilde yuvarlak cevaplar verip konuyu kapatmak istemeleri hoş değil, Açık açık nic.tr tarafı ödeme yeni yapıldı diyor doğru mu diye sordum ama mail yoluyla dönüş yapmadılar.
Merhaba Scacrow,
Otomasyon sisteminde ödeme yaptığınız anda otomatik olarak alan adının yenilenmesi gerekir. Alan adı yenilenemiyor ise bu durumda otomasyonda yenilenmiş gibi görünüp, registrar tarafında yenilenmemiş olabilir. Bazende api kaynaklı sorunlar meydana gelebilir.
Ancak elbette tüm bu yenilenememe sorunları alan adı sağlayıcınıza geri dönen mailler ve loglar ile o an zaten raporlanır. Bunun en başta takibinin yapılıyor olması, bu departman için sürekli bir manuel kontrolün yetkililerce yapılabiliyor olması gereklidir.
Bu tarz sorunlar yaşamamanız dileğiyle.
İyi çalışmalar.