Şahıs işletmem var öncelikle.
Merhaba arkakadaşlar, ben bu ay örneğin 10 bin liralık satış yaptım.
Ve bana 7000 liralık fatura kesildi.. % v18 KDV üzerinden.
Ben şimdi sadece 3000 liranın yüzde 18 kdvsini ödeyeceğim doğru mudur ? Sonrada kalan kazancın yüzde 20 gelir vergisini ödeyeceğim..
Benim sorum şurda başlıyor.. Ben kişiye özel ürün satıyorum ama bazı pazaryerleri iadeleri kabul ediyor. Ve bu ürünleri yok ediyorum. Mecburende kestiğim faturayı iptal ediyorum..
Ama bu ürünlerden ben 13 lira ürün zararı artı git gelden de 17 lira kargo zararım oluyor. Yani bir iade geldimi ve kabul edildimi ben 30 TL zarar ediyorum. ve o üründe yeniden kullanılamadığı için direk cebimden çıkıyor. Ben bu iadeleri zarar gösterim KDV den veya gelir vergisinden düşebiliyor muyum ? Sonuçta zarar etmiş oluyorum o satıştan..
KDV'yi ayrı düşünün gelir vergisini ayrı.
Siz %18 üzerinden satarken aldığınız ürünlerin KDV'Si %1 de olabilir.
KDV olayına şöyle bakacaksınız "Ne kadar KDV ödemişim, ne kadar tahsil etmişim"
Ödediğiniz fazla ise devletten alacaklı, tahsil ettiğiniz fazla ise devlete borçlusunuz. Aldığınız ve kestiğiniz faturalardaki KDV sizin değil. Siz devlet adına alıyor yada ödüyorsunuz.
Ay sonunda ise tabiri caizse devlet ile mahsuplaşıyorsunuz. Devlet de diyor ki ben alacaklı isem sonraki aya isterim, borçlu isem de bana borçlu olduğun zaman mahsup edersin.
Gelir vergisi kısmı da;
Siz gelir elde etmiş iseniz gelir vergisi ister sizden devlet. Bahsettiğiniz işlemleri gider olarak yazarsınız. totalda zarar etmişseniz gelir vergisi ödemezsiniz. kar etmişseniz ödersiniz.
KDV ile Gelir vergisini ayrı düşünün deme sebebim bu idi.
Siz zarar ettiğiniz halde KDV ödemek yada kar ettiğiniz halde devletten KDV alacaklısı olabilirsiniz.