asimus adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba arkadaşlar. Birçok site sahibi gibi bana da suç duyurusu geldi ve ifademi verdim. Fakat diğerlerinden farklı olarak bende tek bir karikatür ve karikatürün altında da telif hakkına sahip olduğunu belirten ifade var. Yani karikatürün altında zaten karikatürün Erdil Yaşaroğlu'na ait olduğu ve komikaze.net'den alındığı yazılmış. İfade verirken telif hakkını ihlal ettiğimi düşünmediğimi, sanatçının tanıtımına katkıda bulunduğumu da belirttim. Zaten telif hakkı konusunda oldukça hassas davranıyorken bunun olması oldukça üzücü.

Böyle bir durumda avukatı aramam gerekiyor mu? Bilgisi olan var mı? Uzlaşma yolunu mu tercih etmeli yoksa davaya çıkmalı mı? Dava ile ilgili müdafii de isteyeceğim. Bilgisi olan veya davaya çıkanlar yardımcı olursa sevinirim.
Telif hakkını ihlal etmemeniz demek, hak sahibinin eserinin paylaşılması hususunda koyduğu şartlara uymanızla sağlanır. Fotoğraf / karikatür üzerinde sahiplik bilgileri varsa onlarla paylaştığınızda başınıza bir şey gelmeyeceği anlamına gelmez. Karikatür / fotoğraf üzerindeki sahiplik bilgileri, eserin sahibinin kim olduğunu size söylüyor. Git ondan izin al şartlarını yerine getir ve o şartlara göre kullan diye. Yoksa üzerinde hiç bir emare olmayan fotoğrafın / karikatürün sahibini aramayla uğraşmak istemezsin. O zaman da işin farklı bir boyutu ortaya çıkıyor. Sahiplik bilgisi olmayan fotoğrafları / karikatürleri kullanabilir miyiz? Yine kullanamazsın. Gidip aynı yerde veya aynı türde bir fotoğraf çekebilir veya kabiliyetiniz varsa karikatür çizer kendi yorumunuzu eklersiniz.

Bence bir avukata konu ile ilgili danışmanız yararınıza olacaktır. Ama dediğim gibi başkasına ait fotoğraf / resim / karikatür gibi şeyleri paylaşmak büyük risk. Shutterstock gibi ücretli sitelerden fotoğraf vb. ihtiyaçlarınızı karşılamanız ilerde başınızın ağırlamasını sağlar.