Güzel bir yazı olmuş. Geçenlerde 1992 den beri yapılan Toki binalarının hiçbir depremde yıkılmadığına dair bir bilgi gördüm.
Toki binaları kayar kalıp dediğimiz yöntemle yapılıyor. Fazla teknik olduğu için detaya girmeyeceğim ama sağlam binalar. Elbette ucuz olması için süslemeler düşük kalite. Ancak sağlamlık bakımından gerçekten sağlam oluyorlar.
Hocam bir kaç sorum var
Birincisi binam 50 senelik ve binada deniz kumu kullanılmış aslında oturduğum semtte yani Üsküdarda eski binaların yüzde 80 nin de deniz kumu kullanılmış. Bunun zararı nedir?
ikinci sorum Geçen gün evin bir yerinde sıva döküldü içerisine baktım DEMİR ufalanmış resmen içerisinde Demirden eser kalmamış bu benim için ne risk oluşturuyor.
üçüncü olarak ben risk raporu için kendim başvurabilir miyim. Yoksa apartman yönetimi başvurması lazım. Yada ihbarda bulunabilir miyim. Çünkü bizim apartmanda kimse yaptırmak istemez.
dördüncü sorum kolonlara ekstradan destek için neler yapabiliriz güçlendirme için.
Hocam öncelikle Üsküdar, Fatih, Eyüp Sultan gibi tarihi semtler maalesef en büyük risk grubu olan yerler. Mümkün mertebe en erken zamanda taşınmazı öneririm. Sorularınıza gelecek olursak:
1: Deniz kumu tuzludur. Bu durum betonda boşluklar oluşmasına sebep olur. Bu da betonun birkaç sene içerisinde beton özelliğini kaybetmesine, kum gibi dağılmasına sebep olur. Ayrıca deniz kumu içerisinde yukarıda fotoğrafta da göreceğiniz gibi deniz kabuğu vs bulunabilir, bunların taşıyıcılığı olmadığı için tamamen risktir. Ayrıca 50 senelik binada vibratör kullanılmadığı için beton sıkışmamıştır. Diğer olası birçok soruna değinmiyorum bile.
2: Bacağınızdaki kemiği çıkartsak, sadece kas kalsa vücudunuzda ne gibi bir sorun olur? Aynısı binanız içinde geçerli. Yine binanız eski olduğu için nervürlü demir kullanılmamıştır, düz demir kullanılmıştır, bu da ciddi risk.
3: Ev sahibi iseniz kendiniz başvurursunuz, sonuç olarak çıkan riskli yapı sonucundan tüm apartman etkilenir, hepsi mecburiyetten evi boşaltır yıkım masrafına katılır. Öncesinde konuşup bu işi yapmanızı öneririm. Diğer maliklerin çocuğu, ailesi vs üzerinden tesir edecek laflar söylemeniz olaya sıcak bakmalarını sebep olur (çocuğunun iyi bir evde, sağlıkla yaşaması daha iyi olur, olası depremden korkmazsın, çocuğun güvende olur gibi). Kiracıya ızgara binayı şikayet edebilirsiniz.
4: Güçlendirme yapılabilir. Ancak hem maliyetli hem zaman alan iş. Evdeki tüm kapı pencere, fayans parke vs sökülecek, duvarların bir kısmı yıkılacak, kolonların etrafına çelik destek konulacak, tekrar duvarlar örülecek, sıvalar seramikler vs. Bu süreçte apartman bir şantiyeye dönecek ve masrafı yeni bina yapmaktan çokta eksik olmayacak. Bir an önce yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor.
Bunun dışında teşekkür eden yorumlara ayrıca ben teşekkür ediyorum.